04.09.2011 – Tapusuzda olsa emekli tek meskeni için emlak vergisi ödemez

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Tapusuzda olsa emekli tek meskeni için emlak vergisi ödemez

Posta Gazetesi – 04.09.2011

 

Soru: Tapusuz bir adet meskeni olan emekliyim. Emlak vergisinden muaf olmam gerekirken belediye tapusuz yerlerde (arsa paylı) emeklilik muaflığı uygulamıyor. Bu işlemler doğru mudur? Hangi kanuna göre uygulanıyor) Bilgilendirilirseniz memnun olurum.

Tekin KORKMAZ

Cevap: Meskenden dolayı emlak vergisi mükellefi olmak için tapu gerekmiyor. Emlak Vergisi Kanunun 3 ncü maddesi hükmüne göre; Emlak Vergisini maliki, intifa hakkı sahibi her ikisi de yoksa malik gibi tasarruf eden öder. Tapu olmasa da tasarruf ettiğiniz meskenden dolayı emlak vergisi mükellefisiniz. Ve emlak vergisi ödüyorsunuz. Ancak, Emlak Vergisi Kanunu 8 nci maddesinin verdiği yetkiyi kullanan Bakamlar Kurulu emekli aylığından başka geliri olmayan ve Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2 yi aşmayan tek meskeni olan emeklilerin, emlak vergisi oranının sıfıra indirdi. Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 m2 aşmayan tek meskeni olan ve emekli aylığından başka geliri olmayanlar, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanarak emlak vergisi ödemiyorlar.

Gerek Emlak Vergisi Kanunun 3 ncü maddesi, gerekse söz konusu uygulamayı yönlendiren 8 nci maddesinde ve Bakanlar Kurulu Kararında meskenin tapulu, tapusuz ayrımı bulunmuyor. Meskeniniz tapusuz olsa da, emlak vergisi mükellefi olduğunuzdan, meskeniniz 200 m2 yi aşmıyorsa ve emekli aylığından başka bir geliriniz yoksa, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanarak emlak vergisi ödemezsiniz.

Belediye düzeltme dilekçesi vererek, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlandırılarak, tahakkuk eden emlak vergisinin terkin edilmesini ve geriye doğru 5 yıl içinde ödediğiniz emlak vergilerinin iadesi talep edin. Talebiniz reddedildiğinde yazılı olarak belediye başkanlığına şikâyet dilekçesi vererek, fuzuli olarak tahsil edilen vergilerin iadesini talep edin. Talebinizin belediye başkanlığınca da reddedilmesi halinde, 30 gün içine vergi mahkemesine dava açtığınızda, vergi mahkemesi tahakkukların terkin edilmesi ve ödediğiniz vergilerin iadesi  yönünde karar verecektir.

 

Banka gerekli güvenceyi alarak kredi açabilir

Soru: Yurt dışı borçlanmaya yönelik emekli olmak istiyorum ve banka kredisi kullanmak istiyorum. Böyle bir kredi mevzuatı olan banka var mı?

Ülkü KARADERE

Cevap: Belirttiğiniz adla açılan bir kredi yok. Ancak, bankalarda değişik adlarla krediler bulunuyor. Bankalarla görüşün. Banka gerekli güvenceyi alması halinde ihtiyacınız olan krediyi verebilir.

 

İsteğe bağlı emekli sandığı iştirakçiliği süresine ikramiye ödenmez

Soru:1 Temmuz 1977 doğumluyum. 1997 yılında Uzman Jandarma okuluna başladım ve 1998 ağustos ayında göreve başladım. 2008 yılında 7/2 den kendi isteğim ile istifa ettim. emekli sandığına 6 ay sonunda isteğe bağlı olarak devam ediyorum. şuan 6/3 deyim. ne zaman emekli olabilirim ne kadar daha prim yatırmam gerekiyor ve emekli ikramiyesi alabilir  miyim. İsteğe bağlı olarak devam ediyorum ancak 4/C li gözüküyorum bunun bir sakıncası var mı emeklilik maaşında şuan 560 TL SGK primi yatırıyorum     

Ozan KOÇ

Cevap: Emekli olmak için; 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. Sorunuzdan 10 yıl uzman jandarma olarak görev yaptığınız anlaşılıyor. Bu süre için 2.5 yıllık fiilli hizmet süresi zammı alıyorsunuz. Bu süre fiili hizmet sürenize ekleniyor. Yaş haddinden düşüyor. Fiili hizmet süresi zammıyla birlikte toplam hizmet sürenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 54.5 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2032 tarihinde Emekli Sandığından emekli olabilirsiniz.

Emekli olduğunuzda, 10 fiili hizmet süresi 2 yılda fiili hizmet süresi zammı olmak üzere toplam 12 yıl üstünden emekli ikramiyesi alabilirsiniz. İsteğe bağlı iştirakçi olarak geçen süreler için emekli ikramiyesi alamazsınız

Emekli Sandığı isteğe bağlı iştirakçiliği 5150 sayılı kanunun geçici 4 ncü maddesine göre 4/c sigortalısı sayılıyor. Dolayısıyla 4/c li görünüyorsunuz. Bu şekilde devam ederek hizmet sürenizi 25 tam yıla tamamlamanız halinde, belirttiğimiz yaş haddini de doldurarak Emekli Sandığından emekli olacaksınız.

 

Bağ-Kurlular sigortalı çalışarak SSK ya prim ödeyebilir

Soru: İki ortaklı bir şirkette ortaklardan ikisinin de müdür yetkisi bulunmaktadır. Ortaklar SSK’lı olmak istiyorlar bunun önünde herhangi bir engel var mı?

GÜLBAHAR

Cevap: 1 Mart 2011 tarihinden itibaren Torba yasa Bağ-Kurlulara sigortalı çalışarak prim ödeme imkânı getirdi. Ortak oldukları şirket olmamak kaydıyla başka bir işyerinde sigortalı çalışarak 4/a sigortasına(eski adıyla SSK ya) prim ödeyebilirler.

 

Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız 53 yaşa tabi olabilirsiniz

Soru: 1 Haziran 1969 doğumluyum. 9 Eylül 1993 işe başladım. Ve SSK lı oldum. 5600 gün primim var. Ne zaman emekli olurum?

Murat KALKAN

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. 75 gün daha prim ödeyerek 5600 gün olan prim ödemenizi 5675 güne tamamlamanız şartıyla, 54 yaşınızı dolduracağınız 1 Haziran 2023 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Şayet askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız, 290 gününü borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 290 gün geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de, 53 yaşınızı dolduracağınız 1 Haziran 2022 tarihinde emekli olabilirsiniz.

 

8 ay çalışması olan işten çıkartıldığında 2 haftalık ücreti kadar ihbar tazminatı alır

Soru: Sekiz ay çalışan biri, işten çıkartıldığında ihbar tazminatı alabilir mi? Alabilirse ne kadar alır?

CEMİL

Cevap: Altı aydan fazla çalışması olan sigortalı haksız yere, ihbar önelinde bulunulmadan işten çıkartıldığında ihbar tazminatı alır. Kıdemi 6 ayla 1.5 yıl arasında olanların ihbar tazminatı tutarı; “iki haftalık ücreti” kadardır.

 

Görüntülenme Sayısı