27.10.2011 – Anneniz emekliliği hak etmiş istediği zaman aylık bağlatabilir

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Anneniz emekliliği hak etmiş istediği zaman aylık bağlatabilir

Posta Gazetesi – 27.10.2011

 

Soru: Danışmak istediğim husus annemin emekliliği hakkında; Annem 25 Haziran 1959 doğumlu. 4 Nisan 1974 de sigortalı  çalışmaya başlamış, 1978’e kadar da çalışmış. Sonrasında SSK ya isteğe bağlı prim ödemeye devam etti. Bugün itibarıyla 3.712 gün hizmeti gözüküyor. SGK’ ya başvurduğumuzda, emekliliğin SSK değil Bağ-Kur bünyesinde olacağını söylediler.  Biliyorum ki SSK emekliliği daha avantajlı, annemin SKK’ dan emekli olması için yapabileceğimiz bir şey var mı?

İsa DOLU

Cevap: 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı prim ödememeleri, Bağ-Kura sayılıyor. Annenizin 1 Ekim 2008 den bugüne kadar ödediği primler Bağ-Kur primi. Primi ödenen son yedi yıl içinde fazla prim ödenen kurumdan emekli olunuyor. Ekim ayı sonu itibariyle annenizin 1110 gün Bağ-Kura, 2602 gün SSK ya prim ödemesi var. Anneniz primi ödenen son yedi yılda, SSK ya fazla prim ödediğinden, SSK şartlarıyla emekli olacak.

Anneniz 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 18 yıldan fazla süredir sigortalı olduğundan, bu tarihte yürürlüğe konan ve emekli olmayı oldukça zorlaştırdığından dolayı toplumda “mezarda emeklilik” olarak adlandırılan yasaya tabi olmadan, eski yasa şartlarıyla emekli olacak.

Anneniz eski yasaya göre yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 ve 50 yaş şartlarına tabi. Anneniz aranan şartları sağladığından, istediği zaman emekli olabilir. Ekim 2011 ayı içinde talepte bulunursanız, 1 Kasım 2011 den itibaren emekli aylığı bağlanır.

 

SGK prim borcunu icra takibi başlatarak tahsil eder

Soru: Annem merhum babamın üzerinden emekli. Biz annemin üzerine ticari servis minibüsü aldık. Bundan dolayı Bağ-Kur numarası çıktı. Almış olduğu maaşta kesinti olur mu? Diğer bir konu Bağ-Kur borcunu ödemediğimiz takdirde ne sorunla karşılaşabiliriz?

Kamil AKKAYA

Cevap: Babanızın hangi kuruma tabi olduğunu belirtmemişsiniz. Annenizin Bağ-Kur sigortalısı olması eşinden(babanızdan) dolayı almış olduğu dul aylığının kesilmesine neden olmaz. Ancak, sosyal güvenliği yokken yüzde 75 olan aylık bağlama oranı yüzde 50 ye düşer. Babanızın tabi olduğu kuruma bağlı olarak annenizin aylığı bir miktar düşebilir(babanız emekli sandığı mensubuysa ve annenizden başka aylık alan yoksa aylığı düşmez).

Anneniz vergi kaydını kapatıp, yapmakta olduğu ticari faaliyeti terk etmediği sürece, Bağ-Kura prim ödemek zorunda. Ödemediği prim borcunu SGK icra takibi başlatarak re’sen tahsil eder. Primden kurtuluş yok.

 

Babanız 59 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir

Soru: Babam 4 Nisan 1955 doğumlu. TC.32977250836 Babamın şuan 2557 gün prim ödemesi var. 600 gün askerlik yapmış. Askerliğini borçlanarak  bedelini ödeyecek. 15 Eylül 2011 de isteğe bağlı SSK başlattı. Buna göre, 3600 günden kaç yaşında ve ne zaman emekli olabilir?

ARZU ÜSTÜN

Cevap: Babanız askerliğini borçlanıp, ara vermeden 443 günde prim ödeyerek toplam prim ödemesini 3600 güne tamamlaması halinde, yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 59 yaş şartlarına tabi olur.  59 yaşını dolduracağı 4 Nisan 2014 tarihinden önce prim ödemesini 3600 güne tamamlaması şartıyla, bu tarihte emekli olabilir.

 

Askerlik borçlanması emekli aylığınızı artırmaz

Soru: 1965 doğumluyum. SSK girişim 1981 olup, 8650 gün prim ödemem var. 7 Eylül 2011 tarihi itibarıyla emekliliği hak ettim. Şu an askerlik borçlanmasını yapıp, prim gün sayısını 9200 çıkarırsam, emekli maaşımda yükselme olur mu?

Selim KOCA

Cevap: Emekli aylığını, tüm çalışma süresince üstünden prim ödenen kazanç tutarı ve prim ödeme gün sayısı belirliyor. Üstünden prim ödenen kazanç tutarınız, prime esas kazancın alt sınırı(asgari ücret) veya bir miktar üstündeyse( 1.000, 1.500 TL gibi) askerliğinizi borçlanmanız emekli aylığınızı artırmaz. Ancak, prime esas kazancın tavan tutarı(bugün için 5.440.50 TL dir) veya tavan tutara yakın bir tutar üstünden prim ödemişseniz, askerlik sürenizi de tavandan borçlanmanız emekli aylığınızı artırır.

 

8 Eylül 1999 dan önce sigortalı olanlar 15 yıl ve

3600 gün primle kıdem tazminatı alarak ayrılabilir

Soru:15 yıl sigortalılığı ve 3600 gün primi dolduran işçi kendi isteği ile işten ayrılırsa, tazminat alabiliyor mu? 15 yıl sigortalılığı ve 3600 gün primi dolduran işçi kendi isteği ile işten ayrılırsa, tazminat alabiliyor mu?

Levent DEVECİ

Cevap: Emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları yerine getirenler kıdem tazminatı alarak işinden ayrılabilir. 8 Eylül 1999 dan önce sigortalı olanlar yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 56 ile 60 arasında değişen yaş şartlarına tabiler. Bunlardan 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartlarını sağlayanlar, kıdem tazminatı alarak işinden ayrılabilir. Bunun için yapmaları gereken bulundukları yerdeki SGK il veya merkez müdürlüğünden alacakları “ kıdem tazminatı alabilir” yazısını işverene ibraz etmekten ibarettir.  

 

Askerlik ve yurtdışı borçlanmasıyla 4 yıl erken emekli olabilirsiniz

Soru: 1965 doğumluyum. 1996 Kasım ayında sigortam başladı. 4650 günüm var. Askerliğimi sigortalı olmadan önce yaptım. 550 gün askerliğimi yatırırsam ve yurt dışında çalıştığım 4 yılı yatırırsam ne zaman emekli olurum?

Süleyman ÖZKAN

Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden önceki askerliğinizi ve yurtdışı çalışma sürenizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 1990 gün geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabi olursunuz.  Borçlanmadan sonra prim ödeme şartını sağlayacağınızdan, borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de, 2017 de 52 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Borçlanma yapmazsanız toplam 5825 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

 

SGK kısmi aylık dışında Almanya’daki

başlangıcı Türkiye’de başlangıç saymıyor

Soru: Almanya’da işe başlama tarihim, Türkiye’de SSK başlangıcım sayılır mı?

Hüseyin ÇİFTÇİOĞLU

Cevap: Almanya ile aramızda akdedilen sosyal güvenlik sözleşmesine göre; Almanya’daki işe başlama tarihi Türkiye’de, Türkiye’deki işe başlama tarihinin de Almanya’da işe başlama tarihi sayılması gerekiyor. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK), kısmi aylık bağlamada dışında Almanya’daki işe başlamayı Türkiye’de işe başlama saymıyor. Almanya’daki çalışma sürelerini Türkiye borçlananlardan dava açanlar, mahkeme kararıyla Almanya’daki sigorta başlangıç tarihini Türkiye’de sigorta başlangıç tarihi olarak saydırıyor.

 

Görüntülenme Sayısı