07.11.2011 – Başlangıçtan sonra yapılan askerliğin borçlanılması sadece primi artırır

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Başlangıçtan sonra yapılan askerliğin borçlanılması sadece primi artırır

Posta Gazetesi – 07.11.2011

 

Soru: 1 Ocak 1989 da sigortalı olarak çalışmaya başladım. 22 yıl 9 ay 26 gün prim ödedim.  Askerliğimi saydırabilir miyim? Ne zaman emekli olurum?

Kazım ÖZDEMİR

Cevap: Doğum tarihinizi, askerlik yaptığınız tarihi ve askerlik sürenizi bildirmemişsiniz. Bu bilgiler olmadan askerlik borçlanmasının sağlayacağı avantajı hesaplayamıyoruz. Ancak genel bilgi verebiliriz.

Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Aralık 2014 tarihinde, 51 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 51 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 

Şayet askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız, askerlik sürenizin 220 gününü borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 220 gün geri gider ve emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 21 Mayıs 2013 tarihinde, 50 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Şayet askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yapmışsanız, borçlanmanıza gerek yok. Çünkü, başlangıçtan sonra yapılan askerliğin borçlanılması, emekli olma şartlarını değiştirmez. Sadece prim ödeme gün sayısını artırır. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, primi artırmanız gerekmez.

 

Emekli eş vefat eden eşinden dul aylığı alabilir

Soru: SSK’dan yaşlılık aylığı alan kişi, eşi 3600 den SSK’dan emekli olursa ve eşlerden biri vefat ederse, diğer eş onun maaşını da alabilir mi?

Mustafa YILMAZ

Cevap: İkisi de SSK dan emekli olan eşlerden birinin vefat etmesi halinde, hayata ta kalan eş, vefat eden eşinden dolayı SSK dan dul aylığı alabilir. Eşinin emekli aylığı olduğundan, aylık bağlama oranı yüzde 50’dir.

 

KEY ödemlerine haciz konabilir

Soru: KEY ödemelerine, kişinin muvafakati olmadan kredi kartı borcu yüzünden, banka avukatları haciz koyabilir mi? Bu sorum,yeni çıkacak intibak yasası geri ödemeleri ile de ilgili. Kişi 1995 yılında 657 den emekli.

Filiz KELEBEK

Cevap: Konut Edindirme Yardımına(KEY), banka kredi kartı borcundan dolayı haciz konabilir. Bakan Faruk çelik’in yaptığı açıklamaya göre; İntibak yasası SSK’lıları ilgilendiriyor. Bağ-Kurdan ve Emekli Sandığından emekli olanların intibak yasası ile bir ilgileri bulunmuyor. Ayrıca, memur emeklilerinin emekli aylıkları arasında eşitsizlik de yok. Derece ve kademesi ile hizmet yılı eşit olan memurlar, ne zaman(hangi yıl) emekli olursa olsun, aynı tutarda emekli aylığı alıyor.

Sorunuzdan memur emeklisi olduğunuz ve intibak beklentisi içinde bulunduğunuz anlaşılıyor. Boş yere beklentiye girmeyin. Ayrıca intibak yasasında toplu bir ödeme beklemekte doğru değil. İntibak yasası ile, 2000 den önce emekli olanlardan emekli aylığı düşük olan 2.5 milyon kişinin aylıklarında iyileştirme yapılacağı anlaşılıyor.

 

Babanızdan dolayı yetim aylığı alabilirsiniz

Soru: Kocamdan yeni boşandım. Babam polis emeklisi ilkokul mezunu

7 derece 3 kademe emeklidir. Babam vefat etti.
1)Ben kızı olarak babamdan dul yetim maaşı alabilir miyim?
2)Babamdan ne kadar maaş bağlanır?
3)Bununla ilgili bilgi alacağım resmi kurum neresidir?

T.D.

Cevap: 1) Memur değilseniz ve Emekli Sandığından emekli aylığı almıyorsanız, babanızdan dolayı, Emekli Sandığından yetim aylığı bağlatabilirsiniz.

2) Babanızdan dolayı sizden başka aylık alan kimse yoksa, 840 TL civarında yetim aylığı alabilirsiniz.

3)Bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik kurumu il veya merkez müdürlüğünden bilgi alabilirsiniz.

 

Anayasa Mahkemesi iptal kararı ile siz ve sizin Durumunuz da olanlara emekli ikramiyesi alma imkânı yarattı

Soru: 1987 ile 1993 tarihleri arasında sözleşmeli memur olarak PTT müdürlüğünde çalışırken mahkeme kararıyla memurluktan men cezası aldım. Halen SSK’lı olarak çalışmaktayım. 1 Ocak 2012 tarihinde emeklilik dilekçesi vereceğim. 1987-1993 tarihleri arasındaki tazminatımı alabilir miyim?

Yakup BEKTAŞ

Cevap: Anayasa mahkemesinin 9 Temmuz 2011 tarihli resmi gazetede yayımlanan iptal kararı sizin gibi, iptal kararının yayımlandığı 9 Temmuz 2011 tarihinden sonra SSK’dan emekli olanlara, daha önce memurluk yaptığı sürelerin emekli ikramiyesini alma imkânı yarattı. 2012 de emekli olduğunuzda 1987-1993 yıllarındaki memurluk sürelerinizin emekli ikramiyesini alabileceksiniz.

 

İsteğe bağlı olarak 119 ay prim ödeyebilirsiniz

Soru: 11 Kasım 1982 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 12 Kasım 2008 dir. İşten ayrılma tarihim 24 Eylül 2011 dir. Sigortam isteğe bağlı olarak devam edebilir mi? Aylık ne kadar ücret ödemem gerekiyor? Kaç yaşında emekli olabilirim?

Semiha BAYIROĞLU

Cevap: Primlerinizi isteğe bağlı ödeyebilirsiniz. İsteğe bağlıya aylık en az 267.84 TL prim ödenmesi gerekiyor. Bu prim asgari ücret artışına bağlı olarak, yılbaşında azda olsa bir miktar artar. SSK da emekli olmak için; 7200 gün prim ödeme ve 58 yaş şartına tabisiniz. Ancak, isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kura sayıldığından, bu şartlarla emekli olabilmeniz için 119 ay(3570 gün) isteğe bağlı prim ödedikten sonra isteğe bağlıdan çıkıp, kalan 2598 gün prim eksiğinizi sigortalı bir işte çalışarak ödemelisiniz.  Belirttiğimiz şekilde priminizi 7200 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız 11 Kasım 2040 tarihinde emekli olabilirsiniz.

 

Görüntülenme Sayısı