Memuriyete başladığınız tarih SSK içinde başlangıç olarak dikkate alınır |Posta Gazetesi| |20.12.2011|
Soru:24.01.1995 tarihinde 657 tabi olarak memurluğa başladım bir yıl sonra askere gittim. Askerliği de yedek subay olarak yaptım(iki yıl prim ödendi).Askerden sonra memurluğu bırakarak 27.07.1997’de SSK’lı olarak çalışmaya başladım.SSK üzerinde 5068 prim günüm var.Size cevaplamanız mümkün ise birkaç sorum olacak. 1)Hizmet birleştirmesi yapabilir miyim? Nasıl ve ne şekilde oluyor? 2)Hizmet birleştirmesi olduğunda emeklilik için 1995’imi baz alırlar. 3)Ne zaman kaç gün primle emekli olabiliyorum?09.03.1974 doğum tarihim. Hakan GÜLTEKİN Cevap:1) Emekli olana kadar hizmetlerinizi birleştirebilirsiniz. Ancak emeklilik işlemlerinizin uzamaması için, emekli olacağınız tarihe bir yıl kala yapmanızda yarar var. Bulunduğunuz yerdeki SGK İl veya merkez müdürlüğüne yazılı başvuru yaparak hizmetlerinizin birleştirilmesini talep etmeniz yeterli olacaktır. 2) Hizmetlerinizi birleştirdiğinizde, sigorta başlangıç tarihi olarak memuriyete başladığınız 24 Ocak 1995 tarihi dikkate alınacaktır. 3) Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 55 yaşınızı dolduracağınız 9 Mart 2029 da emekli olabilirsiniz.
İşinden kendi isteği ile ayrılan kıdem tazminatı alamaz Soru: Ben on yıldır bir temizlik şirketinde çalışıyorum. Başka bir şirkete geçeceğim. Kendi isteğimle işten çıkarsam tazminat ücreti alabilir miyim? Fatih EKE Cevap: 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartını sağlayanlar dışında işinden kendi isteği ile ayrılanlar kıdem tazminatı alamaz. 10 yıl sigortalılık süreniz olduğundan, kendi isteğinizle işinizden ayrılmanız halinde kıdem tazminatı alamazsınız.
Primi 5400 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz Soru: 10 Mayıs 1962 doğumluyum. 15 Temmuz 1980 – 30 Haziran 1982 tarihlerin arasında Almanya’da sigortalı olarak çalıştım. ( gün sayısı: 705 ) Melahat ÖZCAN Cevap: Sizin gibi Bağ-Kura süresi içinde kayıt olmayanlara, vergi kayıtlarını ibraz ederek, Bağ-Kur sigortalarını tescil ettirebilmeleri için çeşitli kereler imkân sağlandı. En son 5457 sayılı yasa işle gerilen bu imkândan 1 Nisan 2009 tarihine kadar yararlanıldı. Bugün için 1 Ekim 2008’ den önceki dönem için, Bağ-Kura kayıt ve tescil mümkün değil. Sigortalı bir işte çalışarak veya isteğe bağlı sigortalı olarak sigortanızı başlatabilirsiniz. Yurtdışı çalışma sürenizi ve askerlik sürenizi borçlanmanız mümkün. Yaş haddinden emekli olmak için; 5400 gün prim ödeme ve 61 yaş şartlarına tabisiniz. Borçlanmalar dâhil, toplam prim ödemenizi 5400 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
25 tam yıl prim ödemenizi tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz Soru: 1963 doğumluyum. 1994 de Bağ-Kura kayıt oldum. Ne zaman emekli olabilirim? Ahmet DİKKAFA/KONYA Cevap: Bağ-Kur başlangıcınızı tarih(gün, ay, yıl) olarak bildireceğiniz yerde yıl olarak bildirmişsiniz. Askerliğiniz hakkında da bilgi vermemişsiniz. Sorunuzu 1 Temmuz 1994 de Bağ-Kurlu olduğunuz ve bu tarihten önce 20 ay askerlik yaptığınız varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabi olursunuz. Aralıksız prim ödeyerek toplam prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlayacağınız, 1 Kasım 2017 tarihinde emekli olabilirsiniz.
Askerliğinizin bir yılını borçlanıp hemen de emekli olabilirsiniz Soru: Umarım birine yanıt alabileceğim. 8 Ocak 1962 doğumluyum. Nisan 1980 tarihli SSK girişim ve 1998 yılındaki Emekli Sandığı’na geçişime dek SSK’da 3800 günüm var. Bu arada hizmet birleştirmesi yaptırdım. Buna göre, hâlihazır da 24 yıl hizmetim görünüyor. Ancak yaş sınırı konusunda kimseden net bir bilgi edinemedim. Kaç yaşında emekli olabilirim? Hasan ERDAL Cevap: Memuriyet başlangıç tarihinizi yıl olarak vermişsiniz. Tarih olarak verseniz sorunuza çok daha net cevap verebilirdik. Toplam da 24 yıl hizmetiniz olduğunu belirtmişsiniz. Sorunuzu Aralık 2011 ayı itibariyle 24 yıl hizmetiniz olduğu varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Emekli olmak için; 25 tam yıl fili hizmet süresi ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Bir yıl daha çalışarak toplam fiili hizmet sürenizi 25 tam yıla tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerlik süreniz hakkında bilgi vermemişsiniz. Askerliğinizi borçlanmamışsanız bir yılı borçlanarak fiili hizmet süresi eksiğinizi tamamlayıp hemen de emekli olmanızda mümkün. Memuriyet başlangıç tarihinizi(gün, ay, yıl olarak), askerlik yaptığınız tarihi ve askerlik sürenizi bildirmeniz halinde, hangi tarihte emekli olacağınızı net olarak hesaplayabiliriz.
Emeklinin izni olmadan emekli aylığına haciz konamaz Soru: Bir borcumdan dolayı alacaklı kişi ile icralık olduk. Bağ-Kur emeklisiyim. Emekli maaşıma, icra dairesi tarafından tedbir konulduğunu öğrendim. Hesabımda para duruyor, ama hiçbir şekilde kullanamıyorum. Acaba bu durum kanuna uygun bir durum mu? Yoksa aykırı mı? Yusuf ERKAN Cevap: Bağ-Kur emeklisinin aylığına nafaka ve prim borçları dışındaki borçlar için, emeklinin izni olmadan haciz konamaz. Emekli aylığınıza haciz konulması için muvafakat vermemişseniz, aylığınıza yersiz haciz konmuş. Bulunduğunuz yerdeki icra hâkimliğine haczedilemezlik şikâyetinde bulunursanız, konan haciz kaldırılır.
Askerliğinizin bir ayını borçlansanız da aynı şartlara tabi olurdunuz Soru: Ben bir kamu kuruluşunda çalışmaktayım. 1 Ocak 1965 doğumluyum. 18 Aralık 1986 tarihinde sigorta başlangıcım olup, bu güne kadar aralıksız devam etmektedir. Yani 9000 üzerinde prim ödemem var. 6 Mart 1985 tarihinde askere gittim. 18 ay askerliğimi borçlandım. Bu durum karşısında ne zaman emekli olabilirim? Salih ÇARKACI Cevap: Başlangıçtan önce yaptığınız askerliğinizi borçlanmanız, sigorta başlangıç tarihinizi 18 ay geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, 49 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz.(askerlik sürenizin bir ayını borçlansanız da, aynı şartlarda emekli olabilirdiniz)
|
|