20.01.2012 – Türk Ticaret Kanununun şirkete borçlanan ortağa getirdiği hapis cezası, limited şirket ortaklarını da kapsıyor

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Türk Ticaret Kanununun şirkete borçlanan ortağa getirdiği hapis cezası, limited şirket ortaklarını da kapsıyor

Posta Gazetesi – 20.01.2012

 

Soru: Dünkü yazınızda, şirketlerden para çeken ortak ve yönetim kurulu başkanı, ve yönetim kurulu üyelerine 300 günden az olmamak üzere adli para cezası kesileceği ve bu cezanın 30 gün içinde ödememesi halinde cezanın aynı gün sayısında hapis cezasının dönüşeceğini belirtmişsiniz. Ancak, kanunu hazırlayan yetkilerin bu cezanın limitet şirketlere uygulanamayacağı yönünde açıklamalar mevcut. Bu durumda çelişkiye düştük.  Şirkete borçlanan limitet şirket ortağında adli para cezası dolayısıyla hapis cezası uygulanıp, uygulanmayacağı hususunda kapsamlı(yasa maddelerini belirterek) açıklama yaparsanız seviniriz. Çünkü, konu çok sayıda limitet şirket ortağını ilgilendirmektedir.

İsmet DAYIOĞLU

Cevap: Belirttiğiniz hususta çok sayıda soru aldık. Siz ne bize, ne de kanunu hazırlayanlara inanın. Açın kanuna bakın. Kanun ne yazıyorsa ona inanın. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu TBMM sinin 13 Ocak 2011 tarihli oturumunda kabul edilerek yasalaştı.  Ve büyük bir bölümü 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere 14 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazete de yayımlanarak mevzuattaki yerini aldı.

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 644 ncü maddesi:

“(1) Aşağıda madde numaraları bildirilen anonim şirketlere ait hükümler limited şirketlere de uygulanır.

a)…….

b)Feshe ilişkin 353 ncü, şirkete karşı borçlanma yasağına dair 358 inci maddeleri,

c)……

d)………”

Hükmünü içermektedir. Bu hükme göre Anonim şirketle ilgili olan 358 nci maddedeki  ortağın şirkete borçlanma yasağı, limited şirket ortaklarına da uygulanacaktır. Yeni Türk Ticaret Kanunun 562/5-c maddesinde de; 358 nci madde hükmüne aykırı olarak şirkete karşı borçlanan ortakların 300 günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılacakları  

hüküm altına alınmıştır. Adli para cezasının 30 gün içinde ödenmemesi halinde, aynı gün sayısında hapis cezasına dönüşeceği de 5275 sayılı “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı hakkında Kanun” 106/3 ncü maddesi emridir.

Yukarıdaki yasa maddelerini incelediğiniz de de göreceğiniz gibi, Türk Ticaret Kanunu; limited şirket ortaklarına da borçlanma yasağı getirdi. Şirkete borçlanan limited şirket ortağını, hapis cezası doğuracak yaptırımlar bekliyor.  

 

Basamak farkı borcundan kurtuluş yok 

Soru. Önce sigortalı ve memur olarak çalıştım. Daha sonra   Bağ-Kurlu. Şimdide sigortalıyım. Gün toplatmak istiyorum. Bağ-Kura pirim borcum yok. Fakat Bağ-Kur basamak farkından dolayı borç çıkardı. Ne yapmalıyım?

Adem GÜLBAHAR

Cevap: Bağ-Kurlu iken prim borçlarını ödediğiniz, basamak farklarını ödemediğiniz anlaşılıyor. Basamak farkının prim borcundan farkı yok. Bağ-Kura olan borcunuzu ödemediğiniz sürece emekli olmazsınız. Borcunuzu biran önce ödeyerek, borçtan kurtulmaktan başka yol yok. 

756 gün daha prim ödemeniz gerekiyor

Soru: 1962 doğumluyum. 19 yıl 4 ay Bağ-Kurum var. Toplam 1016 günde SSK ya prim ödedim. SSK giriş tarihim 1979 dur. Bağ-Kur çıkışından sonraki sigorta gün toplamım 864 gün. Sigortam devam ediyor. Sigortama devam edersem, ne zaman emekli olabilirim? Askerliği borçlanabilir miyim?

Umut KIRBAŞ

Cevap: 756 gün daha prim ödeyerek, Bağ-Kur sonrasındaki sigortalı çalışarak ödediğiniz 864 gün primi 1260 güne tamamlamanız halinde, SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabi olursunuz. Süre ve yaş şartını sağladığınızdan, sigortalı çalışarak ödediğiniz primi 1260 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Askerliğinizi istediğiniz zaman borçlanabilirsiniz. Ancak emekli olacağınız tarihi değiştirmediğinden, borçlanmanıza gerek yok.

 

Askerliğinizi borçlanıp 1297 günde prim ödemelisiniz

Soru:1983 Mart’ta askere gittim. 20 ay askerlik yaptım. 2 Şubat 1987 tarihinden itibaren sigortalı olarak çalışmaya başladım. 3403 gün prim ödemem var. Halen sigortalı çalışıyorum. Askerliğimi de borçlanırsam, ne zaman emekli olurum?

Adnan KURTER

Cevap: Doğum tarihinizi bildirmemişsiniz. Ancak, askerlik tarihinizden 1963 doğumlu olduğunuz anlaşılıyor. Sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız askerliğinizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 600 gün geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlanmadan sonra 1297 gün daha prim ödeyerek, borçlanmayla 4003 güne yükselecek olan priminizi 5300 güne tamamlayacağınızı tarihte emekli olabilirsiniz.

 

Kız çocukları prim ödemeden ana veya babadan sağlık yardımı almaya devam edecek

Soru:Son günler de çalışanlarımız tarafından bizlere sıkça yöneltilen bir konuda görüşünüzü almak isterim. Bildiğiniz üzere 1 Ocak 2012 itibariyle Genel Sağlık Sigortası uygulaması başladı..

GSS İşlemleri Yönetmeliği’nin “Genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişiler” başlıklı 7 b) Maddesinde;”18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi hâlinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi hâlinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın çalışma gücünü en az %60 oranında yitirdiği kurum sağlık kurulu tarafından tespit edilen evli olmayan çocukları” ifadesi yer almaktadır.

Buna göre şu anda 18 yaşının üzerinde olup, çalışmayan, okumayan ve evli olmayan kız çocukları için GSS primi ödemek zorunlu mudur? Yoksa belli bir istisna veya tarihsel bir kriter var mıdır?

İlker AGER

Cevap: 1 Temmuz 2008 tarihi itibariyle ana veya babasından sağlık yardımı alma hakkı olan kız çocukları yaşları ne olursa olsun, sigortalı bir işe girene veya evlenene kadar ana ve babalarından sağlık yardımı alabiliyor. Kız çocuklarının bu gün için gelir testi yaptırmasına gerek bulunmuyor. Kız çocukları sigortalı çalışmaya başlayana veya evlenene kadar yaşları ne olursa olsun, ana veya babası üstünden prim ödemeden sağlık yardımı alacaklar.

 

50 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2016 da emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Ocak 1966 doğumluyum. Sigortalı çalışmaya başladığım tarih 11 Temmuz 1989 dur. 1986-1987 yılları arasında 18 ay askerlik yaptım. 1990 Yılında 18 ay askerlik borçlanmamı yaptım. Ne zaman emekli olabilirim?

Hüseyin EKER

Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız askerliğinizi borçlanmanız, başlangıç tarihinizi 18 ay geri götürerek emekli olmak için: 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Toplam 5375 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2016 tarihinde emekli olabilirsiniz.

 

 

Görüntülenme Sayısı