TTK nın getirdiği yeni defterlerden biri de “internet defteri” Posta Gazetesi – 29.01.2012
Soru: Yeni Türk Ticaret Kanunun internet defteri mi getirdi? Muhasebecimizin dediğinde göre internet bilgilerinin yazılacağı bire defter getirilmiş. Bu hususta bilgilendir misiniz? Vergi mükellefinin tuttuğu defter az gibi, bir de internet defteri mi çıktı? BEHZAT Cevap: Türk Ticaret Kanunu(TTK) işletmelerin tutacağı defter sayısını artırdı ve bu defterlere açılış ve kapanışlarının notere onaylatmasını zorunlu kıldı. Bu zorunluluğu uymayan yani defterleri onaylatmayan taciri de, 200 günden az olmamak üzere adli para cezaları ile cezalandırmasını öngördü. Defterlerdeki noter onayı eksikliğinden dolayı işadamı 200 günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılacak. Adli para cezası 30 gün içinde ödenmezse, aynı gün sayısında hapis cezasına dönüşecek. Bir anlamada defterlerden birinin noter onayını yaptırmayan işadamı, 200 günden az olmamak üzere hapis cezasına muhatap olacak. TTK’ nın sermaye şirketlerine(AŞ. Limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere) internet sitesi kurma ve şirkete ait mali tablolar başta olmak üzere, şirkete ait pek çok bilgiyi yayımlama zorunluluğu getirdi. Bu zorunluluğun dışında, TTK’ nın 1524/6 ncı maddesi; internette yer alacak bilgilerin metnin halinde getirilerek, şirket yönetimi tarafından tarih ve saat gösterilerek, noterlikçe onaylı bir deftere, sıra numarası altında yazılmasını veya yapıştırılmasını emretmektedir. Bu düzenlemeye göre, internet sitesinde yayımlanan bilgiler noterden onaylı bir deftere yazılması veya yazılan kağıdın deftere yapıştırılması gerekiyor. Her ne kadar yasada deftere ad verilmemişse, “şirket internet defteri” diyebilirsiniz.
Emekli ikramiyesi almadan ve emekli aylığı bağlanmadan işinizden ayrılabilirsiniz Soru: 9 Eylül 1966 doğumluyum. Öğretmenim. 31 Aralık 1986 tarihinde göreve başladım. 25 yılım dolunca emekli olabilir miyim? Olursam prosedürü nasıl olur? ERDAL Cevap: 25 yılınızı doldurduğunuzda emekli olamazsınız. Çünkü, emekli olmak için aranan yaşı da doldurmanız gerekiyor. Emekli olmak için; 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 25 fiili hizmet yılınızı doldurduğunuzdan, 50 yaşınızı dolduracağınız 9 Eylül 2016 tarihinde emekli olabilirsiniz. Ancak, 25 fiili hizmet yılınızı doldurduğunuzda isterseniz, öğretim dönemi sonunda işinizden emekli aylığı bağlanmadan ve emekli ikramiyesi almadan ayrılabilirsiniz. Bu durumda, emekli aylığınız 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte bağlanır. Emekli ikramiyenizi de aynı tarihte alabilirsiniz.
Özürlü aylığı alanların gelir testi yaptırması gerekmiyor Soru: Özürlü aylığı alıyorum. Benim gibi özürlü aylığı alanlar da gelir testine girecek mi? Ne yapmam ve nereye başvurmam gerekiyor? C. AKGÜN Cevap: 2022 sayılı yasa kapsamında özürlü aylığı alanlar, prim ödemeden sağlık yardımı alabiliyor. 2022 sayılı yasa kapsamında aylık alan özürlülerin, gelir testi yaptırmalarına gerek yok. 1 Ocak 2012 den önce prim ödemeden nasıl sağlık yardımı alıyorlarsa, bu tarihten sonrada aynı şekilde sağlık yardımı almaya devam edecekler?
İşten ayrıldığınızda emekli aylığınızda azalma olmaz Soru: Şu anda emekliyim ve emekli maaşım 2000 TL. Özel sektörde asgari ücretle çalışmaya başladım. Şu anki çalıştığım şirketten 2 ay sonra ayrılacağım. Ayrıldıktan sonra emekli maaşımda herhangi bir azalma olur mu? Hayati KILIÇ Cevap: Emekli aylığınızı kestirmeden ücretli çalıştığınızdan, çalıştığınız işyerinden aldığınız ücretten yüzde 7.5 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilir. Emekli aylığından kesinti yapılmaz. İki ay sonra işinizden ayrıldığınızda da, emekli aylığından herhangi bir kesinti yapılmaz. Emekli aylığınızda azalma olmaz. Bugün kaç lira emekli aylığı alıyorsanız, işten ayrıldığınızda da aynı tutarda emekli aylığı alırsınız.
İsteğe bağlı sigortalılar için gelir testine gerek yok Soru: İki seneden beri isteğe bağlı sigortalı olarak prim öden bayan sigortalıyım. Ancak, primleri ailemin yardımı ile ödeyebiliyorum. Düzenli gelirim yok. Gelir testine girecek miyim? Gelim testi sonunda ödeyeceğim primde azalma olur mu? A.GÜNEŞ Cevap: İsteğe bağlı sigortalılar Genel Sağlık Sigortalısı olarak sağlık yardımı aldıklarından gelir testi yaptırmanıza gerek yok. Çünkü, her ay farkında olmadan yüzde 20 si emeklilik primi,(malullük-yaşlılık-ölüm sigortası), yüzde 12 de Genel Sağlık Sigortası primi ödüyorsunuz. Daha doğrusu ödediğinin primin dağılımı bu şekilde. Maalesef gelir testi yaptırarak ödediniz primin aylık tutarını da düşürmeniz mümkün değil.
25 yaşını doldurmayan yükseköğrenimdeki erkek çocuk gelir testi yaptırmayacak Soru: Sorum yeni sağlık yasasıyla ilgili. Ben sigortalı çalışanım. Oğlum 23 yaşında öğrenci. Benim sigortamdan yararlanıyor. Oğlumun gelir testi başvuru yapması gerekiyor mu? Sevim GÖKER Cevap:Yükseköğrenim gören erkek çocukları 25 yaşını doldurana kadar ana veya babalarının üstünden sağlık yardımı alabilirler. Yükseköğrenim gören oğlunuz 25 yaşını doldurana kadar, prim ödemeden sizin sigortanızdan sağlık yardımı alabilir. Gelir testi yaptırmasına gerek bulunmuyor.
Çalışan emekli 15 yıl ve 3600 günle kıdem tazminatı alarak işinden ayrılamaz Soru: 1997 Şubat ayında SSK’dan emekli oldum. Ve kıdem tazminatımı aldım. Halen aynı şirkette destekleme primine tabi olarak çalışmaktayım. Kendi isteğimle ayrılırsam, emekli olmayan SGK çalışanları gibi, 3600 gün ve 15 sene çalışma şartlarını yerine getirdiğim için 2012 yılının Ocak ayında kıdem tazminatı alabilir miyim? SGK 3600 ve 15 seneye ait kıdem tazminatını hak etmiştir yazısını emekli olanlar içinde veriyor mu? A.UNLÜ Cevap: Emekli olmak için aranan sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarını sağlayan ve emekli olmak için aranan yaş haddini dolduramayanlardan isteyenler, kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabiliyor. Emekli olacakları yaş haddini dolmasını çalışmadan bekleyebiliyorlar. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlarda yaş haddinden emekli olmak için, 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme ve sigorta başlangıç tarihine göre de erkek sigortalılardan 55-60 yaş arasında değişen yaş arandığından15 yıl sigortalılık süresini ve 3600 gün prim ödemsini dolduranlar, kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabiliyor. Emeklilerin, tekrar emekli olması söz konusu olmadığından, bu uygulamadan yararlanmaları mümkün değil. 15 yılda, 3600 gün prim ödediğiniz gerekçesiyle kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılamazsınız. Sosyal Güvenlik Destek primi ile çalışanlar, ancak işverenin haksız yere işten çıkartması halinde kıdem tazminatı alabilir.
|
|