Sağlık için 212.76 TL ödemektense, 284 TL ödeyip emeklilikten da yararlanmak lazım Posta Gazetesi – 04.02.2012
Soru: GSS hakkında aydınlatılmaya ihtiyacım var. Başka hiç bir yerden maalesef net bilgi alamıyorum. 19 Kasım 1992 doğumlu oğlum var. Liseyi 2011 de bitirdi. Şu anda boşta ve üniversiteye hazırlanıyor. Ama hastaneye gittiğimizde filan halen annesinin üzerinde görünüyor. Ben SSK emeklisiyim. 2.000 TL emekli maaşım var. Tekrar resmi kayıtlı olarak çalışıyorum.1.450 TL de buradan maaş alıyorum. Eşimde Devlet memuru halen çalışıyor. Oğlum GSS olmak zorunda mı? Zorundaysa nereye, ne zamana kadar nasıl başvuracak? Başvurmazsa ne olur? Cezası var mı? GSS primi ne kadar ödeyecek. Ayrıca üniversiteyi kazanırsa ne yapmamız gerekir? Ayrıca sizin engin tecrübenize göre çocuğumu isteğe bağlı sigorta yapmak daha mı akıllıca olur? İsteğe bağlı sigortalılık nasıl yapılır? Nereye başvurulur ve ne kadar prim öder? Sizce bu durumda İsteğe bağlı sigortalılık daha mı avantajlı olur? Emekliğe faydası olur mu? Kenan GÜMÜŞ Cevap: Çocuğunuz 18 yaşını tamamladığı ve şuanda okumadığı için, genel sağlık sigortalısı olmak zorunda. Oğlunuza SGK’ dan gelir testi yaptırması için bir yazı gelecek. Oğlunuz, bu yazının tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde, bulunduğunuz yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurarak gelir testi yaptıracak.(yazıyı beklemeden de yaptırabilir) Oğlunuzdan başka çocuğunuz ve birlikte oturduğunuz ana ve babanız yoksa, eşiniz aylık 1.869 TL( veya daha fazla) maaş alıyorsa, aile içinde kişi başına düşen aylık geliriniz 1.773 TL den fazla olacağından oğlunuz aylık 212.76 TL genel sağlık sigortası primi ödemek zorunda. Eşinizin aylık ücreti 1.869 TL den az ise aile içinde kişi başına düşen aylık gelir tutarınız 886.50 TL ile 1.773 TL arasında olacağından, oğlunuz aylık 106.38 TL prim ödeyerek sağlık yardımı alabilir. Oğlunuz üniversiteyi kazanırsa, sizin üstünüzden 25 yaşını doldurana kadar sağlık yardımı alma hakkı olduğundan, okulundan alacağınız yazı ile SGK ya başvurunuz üzerine, prim ödemeden kurtulur. Bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sizin üstünüzden sağlık yardımı almaya başlar. Oğlunuz aylık 212.76 TL (veya 106.38 TL) prim ödeyerek sadece sağlık yardımı alır. Ödenen bu primin emekliliğine faydası olmaz. Oysa, isteğe bağlı sigortaya kayıt olarak aylık 284 TL prim ödemesi halinde hem emekliliğine sayılır. Hem de sağlık yardımı alır. Sadece sağlık için ayda 212.76 TL(veya 106.38 TL) ödemektense, ayda 284 TL ödeyerek emeklikten de yararlanmak çok daha akıllıca bir iştir. İsteğe bağlı sigortalı olmak için bulunduğunuz yerdeki SGK il veya merkez müdürlüğüne başvurmanız yeterli olacaktır.
100 gün askerlik borçlanması yaşı 53 ten 52 ye düşürür Soru: Doğum tarihim 18 Aralık 1967, sigortalı işe başlama tarihim 1 Eylül 1991 dir. Acaba hangi tarihte emekli olabilirim? Ayhan GÜN Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 5600 gün prim ödemiş olmanız şartıyla 53 yaşınızı dolduracağınız 18 Aralık 2020 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliğiniz hakkında bilgi vermemişsiniz. Şayet askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız, 100 gününü borçlanmanız halinde, toplam 5525 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 52 yaşınızı dolduracağınız 18 Aralık 2019 tarihinde emekli olabilirsiniz.
3600 gün priminiz varsa kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz Soru: 23 Kasım 1969 doğumluyum. 1 Ocak 1987 tarihinde sigorta girişim var. Kendi isteğimle tazminatımı alarak emekliye ayrılabilir miyim? Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim. TALİP Cevap: Emekli olmak için aranan sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarını sağlayan ancak yaş haddini dolduramayanlar, isterlerse kıdem tazminatı alarak işinden ayrılabilir. Ve emekli olacağı yaşın dolmasını çalışmadan bekleyebilir. Yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartlarına tabisiniz. 15 yıldan fazla sigortalılık süreniz olduğundan, 3600 gün prim ödemeniz varsa, kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken, bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünden alacağınız “kıdem tazminatı alabilir” yazısını işverene ibraz etmekten ibarettir.
Anneniz dul ve yetim aylığını birlikte alabilir Soru: Babamı kaybettiğimizden dolayı annem kendi babasının maaşını alabilir mi acaba? Babam yurtdışından emekliydi. Annemin babası ise Emekli Sandığından emekliydi. Ayrıca annemin herhangi bir sosyal güvencesi veya almış olduğu maaş bulunmamaktadır. Poyraz ŞEKER Cevap: Anneniz babanızdan dolayı dul aylığı bağlatabilir. Dedeniz Emekli Sandığı emeklisi olduğu için anneniz şanslı. Çünkü, anneniz dedenizden dolayı da yetim aylığı bağlatabilir. Dedeniz başka kurumdan, örneğin, SSK veya Emekli Sandığı emeklisi olsaydı, yetim aylığı bağlatamazdı. Sonuç olarak, anneniz babanızdan dul, dedenizden yetim aylığı olmak üzere iki aylığı birlikte alabilir.
Bağ-Kurlu sigortalı çalışarak SSK’ya prim ödeyebilir Soru: Şahsıma ait işyerim var. Bağ-Kurumu dondurup SSK’lı olabilir miyim? İlker ULUCAN Cevap: Toplumda Torba Yasa olarak adlandırılan 6111 sayılı Kanun, 1 Mart 2011 tarihinden itibaren Bağ-Kurlulara sigortalı çalışarak SSK’ya prim ödeme imkânı getirdi. Sigortalı çalışarak SSK’ya prim ödeyebilirsiniz. Bağ-Kurunuzu durdurmaya gerek yok. Sigortalı çalışmanıza ilişkin olarak elektronik ortamda, girişinizin bildirildiği tarihten bir gün önceki tarih itibariyle otomatik olarak Bağ-Kurunuz kapanır.
48 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz Soru:10 Ocak 1968 doğumluyum. 20 Şubat 1984 tarihinde SSK’lı oldum. Şu anda 5600 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? Muhammet TOPÇUOĞLU Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 48 yaşınızı dolduracağınız 10 Ocak 2016 tarihinde emekli olabilirsiniz.
|
|