TTK, alacaklılara şirkete borcunu üç senede ödemeyen ortağın peşine düşebilirsin diyor Posta Gazetesi – 24.02.2012
Soru: Yeni Türk Ticaret Kanunu(TTK) ortakların şirkete borçlanmasını yasaklıyor. Yasağa uymayan ortağa da hapis cezası getirmiş. Peki, TTK yürürlüğe girdiği tarihte şirkete borçlu olan otaklar ne yapacak? Hapis cezası kanundan önce şirkete borçlanan ortakları da kapsıyor mu? Bu konuda bilgi rica ediyoruz. Cemal USLU/Ankara Cevap: 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek olan, 6102 sayılı “Türk Ticaret Kanunu” sorunuzda belirttiğiniz gibi ortakların şirkete borçlanmasını yasaklıyor. Bu yasağa uymayan ortağın 300 günden az olmamak üzere, adli para cezası ile cezalandırılmasını öngörüyor. Adli para cezası süresinde ödenmediğin de hapis cezasına dönüşüyor. Türk Ticaret Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce şirkete borçlanmış ortaklar da, en geç üç yıl içinde borçlarını ödemekle zorunlu tutulmuş. Bu zorunluluğa uyarak şirkete olan borcunu üç yıl içinde ödemeyen ortak, şirket alacaklıları tarafından takip edilebilecek. Şirket alacaklıları, alacakları için şirkete borçlu olan ortağın peşine düşecek ve alacaklarını ortağın şahsi mal varlığından alabilecekler. Ayıca ortak, 300 günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılacak.
Hizmetlerinizi ihya ederek emekli olabilirsiniz Soru: 5 Haziran 1957 doğumluyum.1 Ağustos 1978-14 Eylül 1994 tarihleri arasında 15 yıl 10 ay 6 gün fiili,3 yıl 11 ay 16 gün fiili hizmet zammı olarak toplamda 19 yıl 9 ay 16 gün,T.S.K. de J. Astsubay olarak görev yaptım.14 Eylül 1994 tarihinde disiplinsizlik nedeniyle, silahlı kuvvetlerle ilişiğim kesildi. Re’sen emekli edildim. Elbette emekli maaşı bağlanmadı. Emekli Sandığında bulunan paramı aldım.(toptan ödeme yapıldı).Uzun aradan sonra 1260 gündür sigortalı olarak çalışıyorum. Sorum şu; ne zaman emekli olabilirim? Emekli olabilmem için Emekli Sandığında almış olduğum parayı, tekrar ödemem mi gerekir? Gerekirse bu miktar ne kadardır? Nasıl bir yol takip edip ne yapmalıyım. Volkan ÖZER
Cevap: SSK’dan emekli olmak için öncelikle hizmetlerinizi ihya etmeniz lazım. Hizmetlerinizi ihya etmek için almış olduğunuz prim bedellerini faiziyle birlikte iade etmek zorundasınız. Bu bilgilerle, ne kadar bedel ödeyeceğinizi hesaplayamayız. İzlemeniz gereken yol, bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne başvurarak, hizmetlerinizin ihyasını talep etmekten ibarettir. Son 1260 gün primi SSK’ya ödediğinizden, SSK şartlarıyla emekli olma hakkı elde etmiş durumdasınız. SSK’da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabisiniz. Hizmetlerinizi ihya ettiğinde, aranan tüm şartları sağlamış olacağınızdan, istediğiniz tarihte emekli olabilirsiniz.
Emekli aylığınızdan kesinti olmaz ücretinizden yüzde 7.5 Destek primi kesilir Soru:1)Emekli olduktan sonra aynı işimde çalışırsam, maaşımdan kesinti olur mu? İşveren SSK ne kadar prim öder? 2) 2012 de SSK’lı olan bayan 1988 ve 1989 yılına ait 2 doğum borçlanması yapabilir mi? Ümran ASLAN Cevap:1)Emekli aylığınızdan kesinti olmaz. İşyerinden aldığınız ücretten yüzde 7.5 oranında Destek Primi kesilir. İşverende yüzde 22.5 oranında destek primi ve işinizin tehlike sınıf ve derecesine göre, yüzde 1 ile yüzde 6.5 arasında değişen oranda iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi öder. 2)Sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumlar borçlanılamadığından, 2012 de sigortalı olan bayan, 1988 ve 1989 doğumlarını borçlanamaz.
Çift aylık alamazsınız ancak yüksek aylığı tercih hakkınız var Soru: Eşimden maaş alıyorum. Maaşımın bir kısmı üvey kızıma kesiliyor. Babamdan da maaş alabilir miyim?(İkisi de aynı kurum SSK’lı) EMİNE/SAMSUN Cevap: Babanız ve eşiniz SSK’lı olduğu için, eşinizden dolayı dul aylığı alırken, babanızdan yetim aylığı bağlatarak, iki aylığı birlikte alamazsınız. Ancak yüksek olan aylığı tercih etme hakkınız var. Sosyal Güvenlik Kurumundan araştırın, babanızdan dolayı daha yüksek aylık bağlanıyorsa, eşinizden aldığınız aylığı iptal ettirip, babanızdan yetim aylığı bağlatabilirsiniz.
7200 gün prim ödeyip 58 yaşı doldurmanız gerekiyor Soru:1 Ağustos 1987 doğumluyum. 2004 yılı sigorta girişliyim. Toplam 1476 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? Kübra YAŞLI Cevap: Emekli olmak için; 7200 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. En geç 1 Ocak 2036 tarihine kadar, 5724 gün daha prim ödeyerek, 1476 gün olan prim ödemenizi 7200 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız 1 Ağustos 2045 de emekli olabilirsiniz. Primi 1 Ocak 2036 tarihine kadar 7200 güne tamamlamazsanız, emekli olacağınız yaş kademeli olarak 65 e kadar yükselebilir.(tamamlama tarihinize göre)
SGK kızınızın yurtdışında ikamet ettiğini bilmediğinden gelir testi istemiş Soru: Kızıma gelir testi yaptırması için yazı geldi. Ancak, kızım 8 aydan beri yurtdışında öğrenci. Geçen ay yurtdışında yabancı uyruklu biriyle evlendi. Kızım gelir testi yaptıracak mı? Yaptıracaksa testte hangi kriterler dikkate alınacak? Prim isterlerse prim ödememek için ne yapmamız lazım? AYŞE Cevap: Yurtdışında ikamet edenler, genel sağlık sigortası kapsamında değil. Kızınız yurtdışında ikamet ettiği için gelir testi yaptırması gerekmiyor. Muhtemelen yurtdışına gittiğinde Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde(ADNKS) adresini değiştirmediği için Sosyal Güvenlik Kurumu gelir testi yaptırması için yazı göndermiş. Yapmanız gereken, kızınızın ikamet ettiği ülkedeki konsolosluğumuzdan alacağı belge ile ADNKS’ den adresini güncellemek ve durumu yazılı olarak SGK’ ya bildirmekten ibarettir.
SGK’ nın mektubu gelmeden işe giren de gelir testi yaptıracak Soru: Sosyal Güvenlik Kurumundan(SGK) yazı geldiğinde, bir ay içinde gelir testine gidilmesi gerektiğini yazdınız. İşsiz SGK’ dan yazı gelmeden işe girerse gelir testi yaptırması gerekir mi? Yoksa tekrar işsiz kaldığında mı gelir testi yaptıracak. Davut ÇAMUR Cevap: Ülkedeki tüm işsizler, 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle genel sağlık sigortalısı yapıldı. Ve adlarına aylık 106.38 TL Genel Sağlık Sigortası primi tahakkuk ettirildi. SGK’ dan mektup gelmeden işe giren kişinin de, gelir testi yaptırması gerekiyor. Çünkü; bir ay içinde gelir testine gitmezse 1 Ocak 2012 den işe girdiği tarihe kadar adına aylık 212. 76 TL prim tahakkuk ettirilir. Oysa gelir testine girmesi halinde, aile içindeki kişi başına düşen gelirin aylık ortalama tutarı 295.50 TL den az çıkarsa prim ödemeyecek.
|
|