18 yaşından büyük çocuğun sağlık ve eğitim harcaması kira gelirinden düşülemez Posta Gazetesi – 13.03.2012
Soru: 1) İki Dairem var. Biri için uzun zamandır gelir vergisi ödüyorum. İkinci dairemi 2010 yılında 102 bin TL ye banka kredisi ile aldım ve kiraya verdim. Gelir vergisi öderken gerçek vergi seçeneğini kullanacağım. Öğrenmek istediğim yeni aldığım daire için ödediğim banka faizini toplam 2 daireden elde ettiğim gelirden düşebilir miyim? 2) Satın aldığım daire için ödediğim tapu harç, iskân masrafları, su, elektrik ve igdaş bağlanma masraflarını da düşebiliyor muyum? 3) Bireysel emeklilik içi yılda 2200 TL ödüyorum. Bir kısmını benim beyannamemden ödeyeceğim. Bir kısmını da eşimin kira geliri beyannamesinden düşürebilir miyim? 4)Sağlık masrafları için küçük çocukların sağlık hizmetleri denmektedir. 22 yaşında üniversite öğrencisi oğlumun sağlık güvencesi bizim üzerimizden yapılıyor. Lenfoma tedavisi için özel hastaneye ödenen sağlık masraflarını düşürebilir miyim? 5) Üniversitede okuyan oğlumun eğitim masraflarını düşürebilir miyim? Yukarıda sorduğum soruların cevaplarını ilgili memurlardan tam ve net olarak alamadım. Kitapçıktan da net cevapları bulamadığım için, size soruyorum. M.Ç. Cevap: 1) Kira beyanında gerçek gider usulünü seçmeniz halinde, banka kredisi ile satın aldığınız daire için 2011 de ödediğiniz kredi faizini, toplam kira gelirinizden düşebilirsiniz. Sormadığınız bir gider kalemini de biz söyleyelim. Dairenin iktisap bedelinin yüzde 5 ini, 5 yıl süre ile kira gelirinizden düşebilirsiniz. 2) Kiraya verdiğiniz daireye ilişkin olarak, dairenin kullanıma(iskâna) hazır hale getirmek için yapılan masrafları(tapu, iskan harçlar vb.) kira gelirinden düşemezsiniz. Çünkü, su, elektir, doğalgaz abonelikleri gibi masraflar dairenin işletmesi ile ilgili olmayıp, dairenin maliyet bedeline eklenmesi gerekir. Dairenin iskâna açılmasından sonra ödediğiniz, emlak vergisi, sigorta bedeli ve belediye ödediğiniz harcamalara katılma bedellerini kiradan düşebilirsiniz. 3)Beyan edilen gelirinin yüzde 10 unu ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak üzere bireysel emeklik sistemine ödediğiniz katkı payını beyanname üstünde kira gelirinizden düşebilirsiniz. Beyanname üstünde bireysel emeklilik katkı payını düştüğünüzden, eşiniz beyan ettiği kira gelirinden, sizin adınıza ödenen bireysel emeklilik katkı payını ayrıca indiremez. 4) 22 yaşındaki çocuğunuz için yaptığınız sağlık harcamasını kira gelirinizden indirmeniz mümkün değil. 5) 18 yaşını aşmayan çocukların eğitim giderleri belli usulde beyan edilen gelirden indirilebilir. 22 yaşındaki çocuğunuzun eğitim harcamalarını, 4.sorundaki sağlık harcamaları gibi kira gelirinizden düşmeniz mümkün değil.
Askerlik borçlanma bedelinin bir ay içinde ödenmesi gerekiyor Soru: Askere gitmeden sigortalı olarak çalışmayan işçi askerlik borçlanmasında bulanabilir mi? Askerlik borçlanmasını taksit imkânıyla ödeyebilir mi? Ali KAYHAN Cevap: Askere gitmeden sigortalı olan da, askerlik süresini borçlanabilir. Ancak, bu borçlanma sadece prim gün sayınsı artırır. Emekli olma şartlarını değiştirmez. Bu açıdan priminiz yeterli ise veya emekli olacağınız tarihe kadar primi tamamlayabiliyorsanız, borçlanmaya gerek yok. Prim gün sayınız eksikse borçlanarak, priminizi askerlik süreniz kadar artırabilirsiniz. Askerlik borçlanma bedeli, taksitle ödenmez. Borcun tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekiyor.
Sigortalı çalışarak 937 gün daha prim ödemelisiniz Soru:18 Nisan 1963 doğumluyum. 18 ay askerlik yaptım. Sigorta başlangıcım askerden sonra. Temmuz 1987 ayından. 1 Ocak 1990-6 Mart 1997 tarihleri arasında 7 yıl 2 ay 5 gün tarım Bağ-Kuruna, 6 Mart 1997-22 Nisan 2003 tarihleri arasında 6 yıl 1 ay 16 gün esnaf Bağ-Kuruna prim yatırdım. En son 10. basamaktan prim yatırdım. Şu anda sigortalı olarak çalışmaktayım. Sigortalı olarak çalışma süresi 323 gün oldu. Ne zaman emekli olabilirim? Askerlik borçlanması yatırabilir miyim? Yılmaz SAVAŞ Cevap: Primi ödene son yedi yılda fazla prim ödenen kurum şartlarıyla emekli olunuyor. Sigortalı çalışmanızla 937 gün daha prim ödeyerek 323 gün olan prim ödemenizi 1260 güne tamamlamanız halinde, son yedi yılda SSK’ya fazla prim ödemiş duruma geçer ve SSK şartlarıyla emekli olma hakkı elde edersiniz. Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 937 gün daha prim ödeyerek sigortalı çalışmanızla ödediğiniz primi 1260 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.(ara vermeden prim öderseniz Ekim 2014 ayı sonunda)
48 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz Soru: 1 Aralık 1968 doğumluyum. 6 Ocak 1985 de sigortalı çalışmaya başladım. Ne zaman emekli olabilirim? Cemil KURT Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 5225 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 48 yaşınızı dolduracağınız 1 Aralık 2016 tarihinden emekli olabilirsiniz.
Taksici sigortalı bir işte çalışarak SSK prim ödeyebilir Soru: Ben gerçek usulde vergiye kayıtlı taksiciyim. Şoförüm. Emekli olmak için, kendimi SGK ya nasıl bildirmem gerekiyor? SAVAŞ Cevap: Gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olarak kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar, 4/b sigortalısı(eski adıyla Bağ-Kurlu) olmak zorundalar. Normalde Bağ-Kura prim ödemeniz gerekiyor. Ancak, torba kanun olarak adlandırılan 6111 sayılı Kanun, 1 Mart 2011 den itibaren Bağ-Kurlulara, sigortalı çalışarak 4/a sigortasına(eski adıyla SSK ya) prim ödeme imkânı getirdi. Kendi taksinizi işletirken, başka bir işte sigortalı çalışmanız mümkünse, SSK ya da prim ödeyebilirsiniz. Örneğin, gündüz başka bir işte çalışıp, gece kendi taksinizle çalışmak gibi.
Başlangıç tarihinden sonraki yaş düzeltmeleri dikkate alınmaz Soru: Şubat 1992 ayında sigortalı çalışmaya başladım. Ancak, SSK girişimde yaşım küçük yazılmış. 1980 olan yaşımı 1994 de Mahkeme kararıyla 1972 yaptırdım. Emekli olurken sorun olur mu? Bir de ne zaman emekli olurum? Mert YILDIZ Cevap: Emeklilik işlemlerine doğum tarihi olarak; ilk defa sigortalı olunduğu tarihte nüfusta kayıtlı olan doğum tarihi dikkate alınır. Sigortalı olunduktan sonraki yaş düzeltmeleri dikkate alınmaz. Doğum tarihi olarak 1992’de sigortalı olduğunuz tarihte nüfusta kayıtlı olan 1980 deki doğum tarihiniz dikkate alınacak. Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 5600 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 2033 de 53 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
|
|