25.09.2014 – Baret takmayan işçiler kıdemsiz ihbarsız atılacak

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Baret takmayan işçiler kıdemsiz ihbarsız atılacak


İşyerinde yaptığı iş dolayısıyla baret takması gerekli görülen işçilerden baret takmadığı tespit edilenler, derhal ve tazminatsız olarak işten çıkartılacak.

Ekim ayında Meclis’e sevkedilmesi beklenen düzenlemeye göre, sadece baret takmamak değil, işyerinde risk değerlendirmesinin gerektirdiği kurallara uymayan, gerekli sağlık ve güvenlik şartlarına riayet etmeyen işçiler için de işverenin insiyatif alması mümkün olacak.

Ayrıca bu sebeplerle işten çıkarmalarda işverenlerin kötü niyetli uygulamalarını engellemek amacıyla formüller de aranıyor. İşçilerin hatalı davranışlarının, güvenliği tehlikeye sokucu hareketlerinin belgelenmesi ve bunun yanında bu durumun açıkça ortaya konabilmesini sağlayacak delillerin neler olabileceği üzerinde durularak konuya ilişkin net bir çerçevenin çizilmesi hedefleniyor.

Soma’daki cinayet gibi kaza ve hemen sonrasında İstanbul’daki asansör faciası kamuoyunun dikkatini iş sağlığı ve güvenliği konularına çekti. Bu nedenle Başbakan Davutoğlu görevi teslim alır almaz ilk ziyaretini Çalışma Bakanlığı’na yaptı ve bir eylem planı oluşturulması kararlaştırıldı. İş sağlığı ve güvenliği konusunda çok ciddi yaptırımlar öngören ve sorumluluklarını yerine getiren işverenlere önemli teşvikler sağlanacak.

 

Yaptırımlar artacak

İş güvenliği kapsamında olan 680 bin işyerinden sadece 180 bini uzman ve doktor görevlendirmiş, 500 bini hiç bir adım atmamış. Atama yapanlar da yazılı ihtardan sonra zorunluluğu yerine getirmiş. Son üç aydır, büyük iş kazalarına rağmen, zorunlu uzman atayan işyeri neredeyse yok gibi.

Bakanlık, yasal zorunluluğu yerine getirmeyen işyerlerini tek bir bilgisayar tuşuyla görebiliyor. Nasılsa denetim olmaz diyen işyerleri ekim ayından sonra dikkatli olsun. Bakanlık müfettiş göndermeden, oturduğu yerden ceza yazabilecek. Ceza çok yüksek ve geçmişe dönük uygulanabilecek.

 

İşverene hapis geliyor

Bir işyerinde işin durdurulmasına karar verildiği halde işyerine giren ve işçi çalıştırmaya devam eden işverene hapis cezası uygulanacak. Mühürlenen işyerinde çalışmaya devam edenler düşük bir para cezasıyla kurtuluyordu. Yeni dönemde işyeri kapanan işveren çalışmaya devam ederse hapse gidecek.

Bakan Faruk Çelik, bir ayda biri tünel inşaatı, diğer ikisi maden ocağı olmak üzere mühürledikleri üç işyerinde işverenin mührü sökerek çalışma yaptırdığını ve iki işçinin hayatını kaybettiğini, bu nedenle artık böyle bir durumda işveren için kesin hapis cezasını öngören bir düzenleme yapacaklarını ifade ediyor.

 

Kazasız işyerine teşvik

Yeni dönemde işyerinde hiç iş kazası yaşamamış işverenlere sigorta primlerinde indirim yapılacak. İşveren sicilini temiz tuttuğu müddetçe artan oranda indirim alacak. İş kazası olursa sigorta indirimi sıfırlanacak.

 

Eğitimsiz işçiye iş yok

2015’ten itibaren çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde çalışan bütün işçiler için mesleki eğitimin ve meslek yeterliliklere uyumun hayata geçirilmesi planlanıyor. 2018 yılından sonra, mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğunun tehlike sınıfı ve meslek farkı gözetmeksizin bütün çalışanlar için geçerli hale gelmesi planlanıyor.

Mesleki yeterlilik konusunda belirli kurumlar yetkili kılınacak ve 8 ay süren eğitimler sonunda işçilere sertifikaları verilecek. İşçiler eğitim sonunda uygulanacak sınavda başarılı olmaları halinde o işi yapabilecekler.





Milliyet Gazetesi – 25.09.2014

Görüntülenme Sayısı