81’lik dedeye otomobil çarptı dede borçlu çıktı
Hürriyet Gazetesi| – 09.10.2010
Hafta içinde Nurettin Kurt aradı. 81 yaşındaki babasına, Tokat-Zile’de karşıdan karşıya geçerken trafik otosu çarpmış. Kalça kemiği kırılan babası, acil olarak hastaneye kaldırılmış. Trafik polislerinin tuttuğu kaza raporuna göre, 81 yaşındaki Hüseyin Kurt asli kusurlu gösterilmiş. Böyle olunca, hastane de 8 bin lira tedavi masrafını emekli aylığı dışında geliri olmayan baba Kurt’tan istemiş. Baba da; “Eyvah zaten çok düşük olan emekli aylığımdan bir de hastane masrafı keserlerse ne yaparım?” diye telaşlanmış.
AYLIKTAN KESİNTİ OLMAZ Önce babaya emekli aylığı ile ilgili müjdeyi verelim. Emekli aylığına, sadece prim borcu ve nafaka borcu için haciz konulabilir. Bunun dışındaki bir borç nedeniyle, örneğin hastane masrafını ödemediği için haciz konulamaz.
TEDAVİ MASRAFLARI İkinci müjdemiz de hastane masrafları ile ilgili… Trafik kazası sonucu yaralanan ve hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınan kazazedelerden, 2918 sayılı Trafik Kanunu uyarınca, sosyal güvence ve maddi durumuna bakılmaksızın hastane masrafı alınmaması gerekiyor. Tedavi sonucu oluşan masraf, Sağlık Bakanlığı Karayolları Trafik Döner Sermaye İşletmesi tarafından karşılanacak. Kaza yapan araç sigortalı ise, kaza sonucu yaralanan veya ölen kişilerin masrafını, sigortalı olsun veya olmasın şirketi karşılıyor. Hastanelerin bu kanundan haberi yokmuş gibi gözükerek, vatandaştan para talep etmesi suç.
ADRES YANLIŞ Buna göre, üniversite hastaneleri ve özel hastanelerin; trafik kazazedelerinin tedavi masraflarını, ilgili sigorta şirketinden veya Trafik Sigortası Garanti Fonu’ndan tahsil etmeleri gerekiyor. Dolayısıyla hastane, kazada kalça kemiği kırılan Hüseyin Kurt’tan tedavi masrafı isteyemez.. Hastanenin kazada zarar gören kişiden tedavi bedeli istemesi, – Anayasa’ya, – 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunu’na, – 2219 sayılı Hususi Hastaneler Kanunu’na, – 2918 sayılı Trafik Kanunu’na, – Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi’ne, – Sağlık Bakanlığı’nca yürürlüğe konulan Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği’ne, – Başbakanlığın 2008/ 13 sayılı Acil Sağlık Hizmetleri Sunumu Genelgesi’ne de aykırı. Bu durumda, kazaya karışan taşıta ait trafik sigortası poliçesi de eklenip bir dilekçe ile hastaneye başvurarak, tedavi masraflarının kazada zarar gören kişiden değil ilgili sigorta şirketinden aranmasının talep edilmesi gerekiyor. Sonuç olarak; ortada trafik kazası olduğundan tedavi masrafları hastane ile sigorta şirketi ve (kazada kalça kemiği kırılan kişi emekli olduğundan) Sosyal Güvenlik Kurumu arasındaki bir konu. Kazaya uğrayan kişiden tedavi masraflarının istenmemesi gerekiyor.
|
|