Faturasız alınan ve satılan mallar için son iki hafta
|Hürriyet Gazetesi| |16.06.2011|
FATURASIZ alınan veya faturasız satılan malların kayda alınması için tanınan süre, 30 Haziran Perşembe akşamı sona eriyor.
Sadece mallar değil, işletmede bulunduğu halde kayıtlarda yer almayan makine, teçhizat ve demirbaşların beyanı için de 30 Haziran son gün. Özellikle “faturasız mal” bulunduranlara tanınan “stok affı” işletmelere “çok özel” avantajlar sağlıyor.
FATURASIZ MAL VE DEMİRBAŞ İşletmelerinde faturasız mal bulunduran gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, “stok affı” ile sağlanan avantajlardan yararlanabilecekler. Beyan edilecek olan mallar, “rayiç bedel” yani o malın değerleme günü itibariyle normal alım satım bedeli üzerinden beyan edilecek.
KDV ÖDENECEK Bildirilen mallar ile makine, teçhizat ve demirbaşlar için sadece KDV ödenecek o kadar. -Teslimleri genel orana (yani yüzde 18 oranına) tabi mallar ile makine, teçhizat ve demirbaşların, bildirilen bedelinin “yüzde 10’u oranında KDV” ödenecek. -Teslimleri indirimli orana (yani yüzde 1 ya da 8 oranına) tabi mallar ile makine, teçhizat ve demirbaşlarda ise, tabi oldukları oranın yarısı (yani yüzde 0,5 veya yüzde 4) oranında KDV ödenecek. Bildirimde bulunacak olanların, 30 Haziran 2011 Perşembe akşamına kadar; 1. KDV stok beyannamesini, 2. Envanter listesini, Vergi dairesine vermeleri ve hesaplanan KDV’yi de yine 30 Haziran akşamına kadar ödemeleri gerekiyor.
SAĞLANAN AVANTAJLAR NE? Hangi birisi o kadar çok ki… 1. Faturasız mal bulundurulduğu için, KDV Yasası 9/2. madde uyarınca, cezalı KDV istenilmeyecek. 2. ÖTV’ye tabi faturasız mallar için beyan edilerek ödenen ÖTV nedeniyle de cezalı ÖTV istenilmeyecek. 3. Beyan edilen faturasız mallar için ödenen KDV indirim konusu yapılabilecek. Ancak makine, teçhizat ve demirbaşlar için ödenecek olan KDV indirim konusu yapılamayacak. Bu tutar, verginin ödendiği yılın gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde, “gider olarak” göz önüne alınacak. 4. Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler, aktife kaydettikleri “faturasız mallar” için “özel bir karşılık hesabı” açacaklar. Bu karşılık; ortaklara dağıtılması veya işletmenin tasfiye edilmesi durumunda, sermayenin unsuru sayılacak ve vergilendirilmeyecek (Bkz. 6111 sayılı yasa Md.10/2). Daha açık bir anlatımla, beyan edilen stok malın tutarı, ortaklara vergisiz olarak dağıtılabilecek. Bu aşamada yüzde 15 stopaj söz konusu olmayacak. Ortaklar da bu tutarı kişisel gelirleri olarak beyan etmeyecekler.
FATURASIZ SATILAN MALLAR Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan mallar da “stoksuzluk affından” yararlandırılacak. Örneğin, geçmiş yıllarda malı satıp bedelini KDV’siyle birlikte alıp cebine atan ancak fatura veya fiş düzenlemeyenler, bu avantajdan yararlanabilecekler. Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan mallar için 30 Haziran 2011 tarihine kadar (bu tarih dahil) fatura düzenlenecek. Bu faturada, o malın tabi olduğu oran üzerinden KDV hesaplanacak ve ilgili dönem beyannamesine dahil edilecek.
|