26.11.2011 – Depreme bağışta sineğin yağı vergisi

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Depreme bağışta sineğin yağı vergisi

|Hürriyet Gazetesi| |26.11.2011|

 

“İNANILIR gibi değil” demeyin, deprem sonrası bağışlanan prefabrik ev, yurt ve okullarda, sineğin yağı vergisini çağrıştıran bir vergilendirme olayı var.

“Sineğin Yağı Vergisi” benzetmesini yaptım çünkü deprem bölgesinde yıkılan evler, okullar ve öğrenci yurtlarının yerine, prefabrik ev, yurt veya okul yaptırıp bağışlayacak olanlardan vergi alınmasına, başka ne denir?

 

YURT YAPTIRANA YÜZDE 18 VERGİ

Hayırsever bir vatandaş diyor ki;
“Depremde yıkılan öğrenci yurtları var. Bunlardan 160 kişilik olanını, kış iyice bastırmadan prefabrik olarak yaptırıp, hibe etmek istiyorum. 702 bin TL istediler. ‘Tamam’ dedim, ‘Bir de yüzde 18 KDV vereceksiniz’ demezler mi?”
Bir başkası anlatıyor:
“256 kişilik 4 adet prefabrik yurt binasına ihtiyaç varmış. ‘Birini ben karşılayım’ dedim. 1 milyon 207 bin TL artı yüzde 18 KDV istediler. Depremzedeye bağıştan bile ‘akbaba vergisi’ gibi vergi istiyorlar. Olacak iş mi bu?”
Bazı dernekler, vakıflar ve şirketler, deprem bölgesinde evi yıkılan ailelere, “şu soğuk günlerde çadırda daha fazla perişan olmasınlar” diye “prefabrik konut veya konutlar” yaptırıp, bağışlamak istiyor.
Bazıları okul ve yurt bağışlayacak, hepsinde de KDV isteniyor.
Prefabrik konut bağışlayanlardan yüzde 1, diğerlerinden yüzde 18 KDV isteniyor!
Bir hayırsever, “karavan” bağışlamak istemiş. Yüzde 130’u ÖTV olmak üzere, toplam yüzde 171 “karavan vergisi” istenince vazgeçmiş.
Olacak iş mi bu?
Pırlantadan, elmastan, yakuttan yüzde sıfır KDV al. Havyardan yüzde 8 KDV al. Özel uçaktan yüzde yarım ÖTV al. Sonra deprem bölgesine yurt bağışlayacak olandan, okul bağışlayacak olandan yüzde 18 KDV, karavan bağışlayacak olandan yüzde 171 vergi al!
Olacak iş mi bu?

 

NE YAPMAK GEREKİYOR?

Çok basit efendim.
Bir yasa çıkartılacak ve deprem bölgelerine yapılan ev, yurt, okul, karavan ve benzeri bağışlarda, vergiler sıfırlanacak.
Bu kadar basit.
Bunlardan alınacak vergiler, halk
deyimiyle “devede kulak” bile olmaz
hatta “tüy” bile…

 

Milli Takım futbolcularının primleri

ASLINDA Milli Takım konusunu hiç açmamak gerekiyor. Hepimizin morali sıfır. O nedenle bu konuyu biraz bekleterek yazdım.
Bir süre önce, futbolcuların primlerinin vergisi ile ilgili olarak, bir spor yazarı yanlış şeyler yazdı. Ardından diğerleri de bu yanlışı doğru bilip tekrarladı!..
Çok sayıda haberde ve TV programında; futbolculara, play-off’a kalınması halinde toplam 16 milyon lira prim ödeneceği, bunun da 4 milyon TL vergisi ile 20 milyon TL olacağı belirtildi.
16 milyon liranın vergisi ile birlikte 20 milyon TL olması, yüzde 25 vergi kesilmesi anlamına geliyor. Oysa ücretlerde böyle bir vergi oranı yok.
Doğrusu şu; milli takım futbolcularına yapılacak ödemeler, yüzde 5 oranında vergiye tabi tutuluyor (Bkz. Gelir Vergisi Kanunu Geçici Madde 72/b). Bu uygulama 31 Aralık 2017’ye kadar devam edecek.

 

 


 

Görüntülenme Sayısı