1 Temmuz yaklaşıyor matbaadan randevu aldınız mı? Hürriyet Gazetesi – 21.03.2012
ALMADIYSANIZ acele edin!..
73 bin lirayı bulabilen “adli para cezası”, ödemezseniz iki yıla kadar HAPİS CEZASI ya da “doğrudan hapis cezası” riski ile karşı karşıyasınız! Acele edin…
BU DA NEREDEN ÇIKTI? Nereden olacak, Yeni Ticaret Kanunu’ndan çıktı! 1 Temmuz 2012’den itibaren işletmede kullandığınız her türlü kağıt ve belge değişecek. Yeni TTK uyarınca bu belge ve kağıtlara; – Sicil no, – Ticaret ünvanı, – İşletme merkezi, Sermaye şirketlerinde, ilave olarak; – Taahhüt edilen sermaye, – Ödenen sermaye, – İnternet sitesi adresi ve no.su, – Yönetim kurulu başkanı ile üyelerinin ad ve soyadları, – Müdürler ve yöneticilerin ad ve soyadları, “okunaklı olarak” yazılmak zorunda (Yeni TTK. Md 39/2).
HANGİ BELGE VE KAĞITLAR? Haklı olarak soracaksınız; “Hangi belge ve kağıtları bastıracağız?” İlgili yasa maddesinde (Md.39/2); “işletmede kullanılan her türlü kağıt ve belge” diyor. İşletmede kullanılan “her türlü kağıtla” ilgili yorum yapamıyoruz. Ne tarafa çeksen, o tarafa gider! “İşletmenin faaliyeti ile ilgili olarak kullanılan kağıtlar” deyimi daha doğru olurdu. “İşletmede kullanılan her türlü kağıt” deyimi ile hangi kağıtların anlaşılması gerektiği, “acilen” açıklanmalı. Belgelere gelince, onlar belli; fatura, irsaliye, irsaliyeli fatura, perakende satış vesikası (yazar kasa fişi, sinema, tiyatro ve konser bileti, spor yarışmalarına giriş bileti, otobüs, tren, yolcu vapuru ve uçak bileti), gider pusulası, müstahsil makbuzu, ücret bordrosu, banka ekstresi, müşteri listesi, yolcu listesi vs. uzayıp gidiyor.. Bunlardan da hangilerinin yukarıdaki bilgiler yazılı olarak bastırılacağının, açıklanması gerekiyor.
İNTERNET SİTESİNDE ZATEN VAR İşin doğrusu, yazar kasa fişi ve biletlere, yukarıdaki bilgilerin, “okunaklı” yazılması mümkün değil. Ayrıca, istenilen bilgiler dünyada hiç bir ülkede fişe, faturaya vs. yazılmıyor. Yukarıdaki bilgiler, şirketlerin internet sitesinde yer alacağına göre, “işletmede kullanılan her türlü kağıt ve belgeye” de yazdırılması, pratikte büyük sorunlar ve maliyetler yaratacak.
HAPİS VEYA PARA CEZASI VAR Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda; sağa dönsen “adli para cezası”, sola dönsen “hapis cezası” var. Bu olayda da ihmal edilmemiş! Yukarıda belirtilen her türlü kağıt ve belgelerde, istenilen bilgilerin yazılı olmaması durumunda; – 90 günden iki yıla kadar HAPİS CEZASI veya iki yıla kadar ADLİ PARA CEZASI uygulanacak. – Hapis yerine adli para cezası verilmesi ve bu cezanın ödenememesi halinde, doğrudan (yani hakim karşısına çıkmadan) İKİ YILA KADAR HAPİS CEZASI uygulanacak. “Bunlar ciddi olamaz. Nerede yazıyor?” diyenler olabilir. Onu da açıklayalım; Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun; 39/2, 51/2 ve 38/2’inci maddelerini, yazdığımız sıraya göre okuduğunuzda, HAPİS CEZASI karşınıza çıkıyor. 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda da adli para cezasından çevrilen hapis cezasının “ertelenemeyeceği” yazıyor (Md.106/9). Görüldüğü gibi, olay son derece ciddi… Şu anda herkes “herhalde bu bir şaka” diye düşündüğü için, belge bastırmıyor ve açıklama bekliyor…
|
|