09.04.2012 – Yeni TTK’da bir olaya üç ayrı hapis cezası

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Yeni TTK’da bir olaya üç ayrı hapis cezası
Hürriyet Gazetesi – 09.04.2012

 

“Acaba hangi olaya” diye merak etmekte haklısınız.
 

Çünkü kimse farkında değil!
 

İlk kez bu köşede açıklanmış olacak.
 

OLAY NE?
Olay şirketler için çoğunluğu özel ve sır niteliğinde olan bazı bilgi ve belgelerin açıklanması ile ilgili..
Bunlar, değişik ortamlarda yani Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde ve internet sitesinde ayrı ayrı açıklanmazsa, “kırk katır mı kırk satır mı?” dedirtecek cezalar var.
Açıklanacak bilgi ve belgelerin hangileri olduğunu kısaca belirtelim.
– Anonim ve limited şirketler finansal tablolarını yani bilançosunu (kasa ve banka hesabında ne kadar parası olduğu, alacakları, mal mevcudu, gayrimenkulleri, borçları vs.), gelir tablosunu (gelirleri ve giderlerini),
– Yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporunu (şirketin finansal durumu, gelişmesi ve karşılaşması muhtemel riskleri, yönetim kurulu üyeleri ve üst düzey yöneticilere ödenen ücret, prim, ikramiye vs.),
– Denetçinin görüş raporunu (faaliyet raporu ve şirketin finansal tablolarının analizi, malvarlığı, finansal ve kârlılık durumunun resmini vs.),
– Genel kurulun buna ilişkin kararını,
Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde ilan ettirilecek ve şirketin internet sitesine koyacak (Md.524).
 

BİRİNCİ CEZA
Yukarıdaki bilgiler Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde ilan ettirilmediği takdirde;
– 200-730 gün arasında, 73 bin TL’yi bulabilen “adli para cezası”,
– Para cezası ödenmediği takdirde (ertelenmesi mümkün olmayan) 730 güne kadar “hapis cezası” uygulanacak (Md.524, 562/6, 5275 Sayılı K.Md.106/9).
 

İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ CEZA
Yukarıdaki bilgi ve belgelerin ayrıca internet sitesinde açıklanmaması durumunda;
– Anonim şirketlerde “yönetim kurulu üyeleri”,
– Limited şirketlerde “müdürler” altı aya kadar “hapis” ve ayrıca 100-300 gün arasında “adli para cezası” ile cezalandırılacaklar. İnternet sitesindeki açıklama eksik olursa, üç aya kadar “hapis” ve 100 güne kadar “adli para cezası” yine birlikte uygulanacak (Md 1524 ve 562/12).
Görüldüğü gibi internet sitesi olayında, “ikinci hapis” ve ayrıca “adli para cezası” var.
 

HAPSE DÖNÜŞME
Yukarıdaki bilgilerin, internet sitesinde yayınlanmaması nedeniyle 100-300 gün arasındaki “adli para cezası” ödenmediği takdirde; erteleme olmaksızın 100-300 gün arasında “hapis cezası” uygulanacak. Bu da “üçüncü hapis cezası” olacak!
Yeni Türk Ticaret Kanunu, şirketler açısından “ticari sır” niteliğinde olan çok sayıda özel bilginin, hem Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde hem de internet sitesinde açıklanmasını, zorunlu kılıyor. Yukarıdaki bilgiler herkese açık olacak.
Buna uymayanlara da arka arkaya adli para ve hapis cezaları yağdırılıyor. Adli para cezasını ödemeyenlere de gün sayısı kadar hapis cezaları uygulanıyor.
 

12 NİSAN SON GÜN
Yürürlükteki 6762 sayılı TTK’nın 401. maddesi uyarınca, bu maddeye aykırı imtiyazlar, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı uzatma yetkisini kullanmazsa, 12 Nisan 2011 tarihinde sona erecek.
Mevcut hisselerin geçersiz hale getirilmesi, mülkiyet hakkının ihlali anlamına gelebilir.
12 Nisan’dan önce imtiyazların şirket tarafından bedel karşılığı satın alınması ise, KVK Md.13 ve SPK Md.15/son ve 47/A -6 uyarınca örtülü kazanç aktarımı olarak nitelendirilebilir.

 


 

Görüntülenme Sayısı