Serbest Tarım Danışmanlığından Elde Edilen Kazançların Vergilendirilmesi

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Yazar: Fırat DEMİR*

Yaklaşım / Nisan 2022 / Sayı: 352

I- GİRİŞ

Küresel ölçekte yaşanan Covit-19 salgını ile tarım sektörü ve bileşenlerinin önemi bir kat daha artmış durumda. Tedarik zincirinde yaşanan sorunlar başta olmak üzere birçok konuda diğer sektörlerde olduğu gibi tarım sektöründe de çeşitli sıkıntılar yaşandı ve yaşanmaktadır. Her ne kadar tarım sektöründe sıkıntılı durumların varlığı son dönemde artmış olsa da tarım alanında faaliyette bulunan ve çeşitli uğraşılar sonucunda elde edilen birden fazla kazanç kapısı da bulunmaktadır. Bunlardan birisi de serbest tarım danışmanlığı faaliyetidir. Bu yazımızda serbest tarım danışmanlığı adı altında verilen hizmetlerden elde edilen kazançların hangi gelir unsuruna girdiği ve nasıl vergilendirilebileceği açıklanmaya çalışılacaktır.

II- SERBEST TARIM DANIŞMANLIĞI NEDİR, NASIL YAPILIR?

Serbest tarım danışmanlığı sıfatıyla verilen hizmetlerdeki amaç, tarımsal işletmelerin tarım alanına ilişkin bilgi, yöntem, teknik vb. konulardaki gereksinimlerini zamanında, yerinde ve yeterli düzeyde temin etmektir. Tarım alanında faaliyette bulunan şahıslar veya işletmeler, faaliyetlerinde teknolojik ve tarımsal alanlara ne kadar fazla ihtiyaç duyarlarsa duysunlar sahip oldukları teknik bilgi ve yöntemlerin eksik oluşu, yapılmakta olan faaliyette maksimum seviyede verim almayı imkânsızlaştıracaktır. Hem teknik bilgi hem de yasal düzenlemeler konusunda insan katkısına duyulan ihtiyaç serbest tarım danışmanlığını doğuran nedenler arasında sayılmaktadır.

Serbest tarım danışmanları iki farklı şekilde hizmet sunmaktadır. Bunlardan biri ücret karşılığında bağımlı olarak çalışmaktır. Üretici örgütleri, ziraat odaları ve bunların üst birlikleri gibi kurum ve kuruluşlar ücretli olarak serbest tarım danışmanı istihdam edebilmektedirler. Bunun dışında danışmanlık faaliyeti, bir yere bağlı olmaksızın danışmanlık sıfatı altında bağımsız olarak da ifa edilebilmektedir.

“Tarım danışmanı istihdam eden üretici örgütleri, ziraat odaları ve bunların üst birlikleri, tarım danışmanı istihdam eden dernek ve vakıflar, sözleşme karşılığında çiftçilere/ tarımsal işletmelere üretici örgütlerine/ ziraat odalarına tarımsal danışmanlık hizmeti sunmak üzere kurulan ve tarım danışmanlık istihdam eden şirketlere, çiftçilere/ tarımsal işletmelere üretici örgütlerine/ ziraat odalarına tarımsal danışmanlık hizmeti sunmak üzere sözleşme imzalayan serbest tarım danışmanlarına tarımsal danışmanlık yetki belgesi verilir.”(1).

III- SERBEST TARIM DANIŞMANLIĞINDAN ELDE EDİLEN GELİRLERİN VERGİLENDİRİLMESİ

Serbest tarım danışmanlığına ilişkin yürürlükte bulunan yasal düzenleme, 01.12.2020 tarihli ve 31321 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılması Hakkında Tebliğ” düzenlemesidir.

Bahse konu Tebliğ, tarımsal yayım ve danışmanlık sisteminin çoğulcu, etkin ve verimli bir yapıya kavuşmasını sağlamak üzere tarımsal işletmelere tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kişi ve kuruluşların desteklenmesi amacıyla hazırlanmış olup, mezkur Tebliğ; destekleme kapsamında tarımsal danışmanlık hizmeti alacak tarımsal işletmelere tarımsal danışmanlık hizmeti verecek tarım danışmanları ile kuruluşlar ve sorumlulukları, desteklemeye başvuracak kişi ve kuruluşlar, başvuru iş ve işlemleri, destekleme ödemesi kriterleri, desteklemelerin denetimine ilişkin görev ve yetkiler, desteklemenin geri alınması ve desteklemeden yararlanamayacaklar ile cezai sorumluluklara ilişkin usul ve esasları kapsamaktadır.

Tebliğ’in “Tanımlar” başlıklı 4. maddesinde çeşitli tanımlara yer verilmiş olup, bu kapsamda konumuzla ilgili olanlar aşağıdaki gibidir;

“o) Serbest tarım danışmanı: Kendi nam ve hesabına çalışmak suretiyle tarımsal işletmelere tarımsal danışmanlık hizmeti sunan, Yönetmelikte belirtilen hükümlere göre sertifikalandırılan ve Uygulama Esaslarına göre yetkilendirilen kişileri,

ö) Sertifika: Yönetmelik hükümlerine göre ta…

Görüntülenme Sayısı