Kamu İşçilerinin 5620 Sayılı Kanun Kapsamında İzin ve Diğer Hakları

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Yazar: Akın ŞİMŞEK*

Yaklaşım / Ocak 2022 / Sayı: 349

I- GİRİŞ

İşçilerle ilgili çalışma hayatını düzenleyen genel düzenlemelerden başta 4857 sayılı İş Kanunu olmak üzere, Türk Borçlar Kanunu, Basın İş Kanunu, Deniz İş Kanunu gibi düzenlemeler de bulunmaktadır. Ayrıca işçilerin durumuna göre özel düzenlemelerle bazı hak ve sorumluklar da belirlenebilmektedir. Özel bir düzenleme olmasına rağmen ek maddeleri ile genele uygulanması öngörülen hükümler içeren 5620 sayılı Ka­mu­da Ge­çi­ci İş Po­zis­yon­la­rın­da Ça­lı­şan­la­rın Sü­rek­li İş­çi Kadro­la­rı­na ve­ya Sözleşmeli Per­so­nel Sta­tü­sü­ne Geçirilmeleri, Ge­çi­ci İş­çi Ça­lış­tı­rıl­ma­sı İle Ba­zı Kanunlarda Değişik­lik Ya­pıl­ma­sı Hak­kın­da Ka­nun(1) da bunlardan birisidir. Bu Kanun ile de özellikle kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçilere bazı özel izin hakları verilmiştir.

Bu makalede kamu işçilerinin 5620 sayılı Ka­nun kapsamında özel izin ve refakat ile yer değiştirme gibi diğer haklarından bahsedilecektir.

II- 5620 SAYILI KANUN’UN KAPSAMI

5620 sayılı Kanun’un kapsamı birinci maddede belirtilmiş olup bu düzenleme;

a) Ge­nel büt­çe kap­sa­mın­da­ki ka­mu ida­re­le­ri, 10.12.2003 ta­rih­li ve 5018 sa­yı­lı Ka­mu Ma­lî Yö­ne­ti­mi ve Kon­trol Ka­nu­nu’­na ek­li (II) sa­yı­lı cet­vel­de yer alan özel büt­çe­li ida­re­ler ve (IV) sa­yı­lı cet­vel­de yer alan sos­yal gü­ven­lik ku­rum­la­rı ile bun­la­ra bağ­lı dö­ner ser­ma­ye­li ku­ru­luş­lar, ka­nun­lar­la ku­ru­lan fon­lar ve ke­fa­let san­dık­la­rı, özel ka­nun­lar­la ku­ru­lan ku­ru­luş ve te­şek­kül­ler ile hiz­met­le­ri­ni ge­nel büt­çe­nin trans­fer ter­tip­le­rin­den yar­dım ala­rak yü­rü­ten ka­mu ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın­da,

b) Ka­mu ik­ti­sa­dî te­şeb­büs­le­ri ve bağ­lı or­tak­lık­la­rı (iş­ti­rak­ler ha­riç), 24.11.1994 ta­rih­li ve 4046 sa­yı­lı Özel­leş­tir­me Uy­gu­la­ma­la­rı Hak­kın­da Ka­nun çer­çe­ve­sin­de özel­leş­tir­me kap­sa­mın­da ve­ya prog­ra­mın­da bu­lu­nan­lar­dan ser­ma­ye­si­nin % 50’sin­den faz­la­sı ka­mu­ya ait ku­ru­luş­lar ile 04.02.1924 ta­rih­li ve 406 sa­yı­lı Tel­graf ve Te­le­fon Ka­nu­nu ile ku­rul­muş ve ser­ma­ye­si­nin ta­ma­mı Ha­zi­ne’­ye ait ku­ru­luş­lar­da,

c) İl özel ida­re­le­ri, be­le­di­ye­ler, bun­la­rın kur­duk­la­rı ve­ya üye ol­duk­la­rı ma­hallî ida­re bir­lik­le­ri ile mü­es­se­se ve iş­let­me­le­rin­de (Türk Ti­ca­ret Ka­nu­nu hü­küm­le­ri­ne gö­re ku­rul­muş olan şir­ket­ler ha­riç) ve be­le­di­ye­le­rin bağ­lı ku­ru­luş­la­rın­da,

2006 yı­lı içe­ri­sin­de usulüne uy­gun ola­rak vi­ze­si ya­pıl­mış ge­çi­ci iş po­zis­yon­la­rın­da top­lam 6 ay ve­ya da­ha faz­la sü­rey­le ça­lış­mış olan geçici işçileri kapsamaktadır. 2005 ve­ya 2006 yıl­la­rın­da ay­nı şart­lar­da ça­lı­şıp da as­ker­lik, do­ğum ve­ya sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ruy­la bel­ge­len­di­ri­len sağ­lık so­run­la­rı se­be­biy­le iş söz­leş­me­le­ri as­kı­da ka­lan­lar da bu kap­sa­m­da de­ğer­len­di­ri­lmektedir.

Ancak 5620 sayılı Kanuna 6111 sayılı Kanunla(2) eklenen Ek 1. maddesinde ve 6645 sayılı Kanun(3) ile eklenen Ek 2. maddesinde genel bir düzenleme yapılarak kamu kurum ve kuruluşlarında sürekli işçi kadrosunda çalışan işçileri kapsayan önemli izin düzenlemeleri yapılmıştır.

III- KAMU İŞÇİSİNİN REFAKAT İZNİ

5620 sayılı Kanun’un Ek 1. maddesinin birinci fıkrası ile kamu kurum ve kuruluşlarında sürekli işçi kadrosunda çalışan işçilere yakınlarının sağlık sorunları nedeniyle refakat izni hakkı verilmiştir. Bu düzenleme gereğince kamu kurum ve kuruluşlarında sürekli işçi kadrosunda çalışan i…

Görüntülenme Sayısı