EYT Hesabında Önemli Olan Ay İçerisinde Birden Fazla İşyerinde Çalışması Olan Sigortalıların Gün Sayısının Tespiti

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Yazar: Sevgi ÜVEDİ*

E-Yaklaşım / Mayıs  2023 / Sayı: 365

I- GİRİŞ

5510 sayılı Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde; bir hizmet akdine dayanarak bir veya birkaç işveren tarafından çalıştırılanlar (4/a) kapsamında sigortalı sayılmış olup, bu sigortalılar aynı anda birden fazla işyerinde hizmet akdiyle çalışabilmekte ve bu çalışılan süreler gün ve kazanç hesabında dikkate alınmaktadır.

4447 sayılı Kanunla getirilen ve 23.05.2002 tarihinde yürürlüğe giren 4759 sayılı Kanun ile nihai hali verilen emeklilikte kademeli geçiş süreci 7438 sayılı Kanunla 03.03.2023 tarihi itibariyle sona ermiştir. EYT’lilerce yaş şartının kaldırılması yönündeki talepler 7438 sayılı Kanunla karşılanmış ve kapsamda olduğu söylenen 4,7 milyon kişiye yaş şartı olmaksızın emekli olunabilmenin yolu açılmıştır.

Bu makalemizde, EYT’liler için de bir hayli önemli olan ve aylık hesabını da etkileyen bir çalışma şekli olan ay içerisinde aynı anda birden fazla işyerinde çalışması olanların ay içesindeki gün sayının tespitinin ne şekilde yapılacağı hususu üzerinde durulacaktır.

II- BİR VEYA BİRDEN FAZLA İŞYERİNDE ÇALIŞANLARIN GÜN SAYISININ TESPİTİ

5510 sayılı Kanun’un 3. maddesine göre ay 30 gün, yıl 360 gün olarak kabul edilmektedir. 5510 sayılı Kanun’un 82. maddesinin dördüncü fıkrası gereğince 53. maddeye göre belirlenen aynı sigortalılık halinde birden fazla işte çalışması nedeniyle kazançların, prime esas kazanç üst sınırına kadar olan kısmı alınmaktadır.

Örneğin; özel sektöre ait iki farklı işyerinde asgari ücretle çalışan sigortalının 2018 yılına ait gün sayısı ve prime esas kazançları aşağıdaki gibi belirlenecektir([1]).

ÖZEL SEKTÖRDE YIL İÇİNDE

Görüntülenme Sayısı