Yaklaşım Logo

İşçinin Görev ve Sorumluluklarını İhmal Etmesi İle Israrın Sonuçları

MevzuautTR Reklam

Yazar: Akın ŞİMŞEK*

E-Yaklaşım / Mayıs  2023 / Sayı: 365

I- GİRİŞ

Çalışma hayatında işçi-işveren arasında ortaya çıkan ve uygulamada tereddütlere yol açan uyuşmazlık konularından öne çıkanlardan bir tanesi de işçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi hususu ile işveren tarafından bu kapsamda yapılacak iş ve işlemlerdir. İşçinin bu davranışlarından dolayı işveren tarafından ne gibi işlemler yapılacağı ve özellikle durumun tutanağa bağlanması ve tutanağın sayısı ile uyarının yazılı mı sözlü mü olacağı konularında farklı uygulama ve görüşler de bulunmaktadır?

Bu makalede 4857 sayılı İş Kanunu’nun uygulanmasında işçi-işveren uyuşmazlıkları arasında önemli yeri olan işçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi konusu ile ilgili mevzuat ve yargı kararları çerçevesinde değerlendirmeler yapılacaktır.

II- İŞÇİNİN GÖREVİNİN HATIRLATILMASINA RAĞMEN YAPMAMAKTA ISRAR ETMESİ

İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi hususuna 4857 sayılı İş Kanunu’nun İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı” başlıklı 25. maddesinin “II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” bendinde yer verilmiştir. Bu düzenleme gereğince süresi belirli olsun veya olmasın işveren aynı maddede sayılan diğer haller gibi işçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi durumunda da iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilmektedir.

İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi durumunda tespitin nasıl yapılacağı, işçiye hatırlatmanın sözlü mü yoksa yazılı olarak mı yapılması gerektiği ve en önemlisi kaç defa hatırlatma yapılması veya tutanak tutulması gerektiği gibi soru ve sorunlar karşımıza çıkabilmektedir. Uygulamada özellikle tutanak sayısı ile ilgili en az üç tutanak tutulması zorunlu gibi görüş ve değerlendirmeler de ortaya çıkmıştır.

İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi durumunda işveren tarafından derhal fesih nasıl yapılacağı sorusu ile ilgili olarak 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinin (II) No.lu bendinin (h) alt bendinde yer alan işçinin görevini yapmamakta ısrar etmesi hususunda, işçinin uyarıldığına ilişkin en az 2 veya daha fazla tutanak tutularak bu durumun tespit edilmesi gerekmektedir([1]).

4857 Sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinin II. bendinin (h) alt bendine göre, işçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi işveren açısından fesih için haklı bir sebeptir. İş görme edimi, işçi tarafından işverenin verdiği talimatlara uygun olarak yerine getirilmelidir. İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri; Kanundan, yönetmelikten, bireysel veya toplu iş sözleşmesinden kaynaklanabilir.

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı