Yaklaşım Logo

Akaryakıt ve LPG Piyasalarında Faaliyette Bulunan Mükelleflerin, 31.05.2021 Tarihine Kadar Vermeleri Gereken Teminata İlişkin Değerlendirmelerimiz

MevzuautTR Reklam

Yazar: Ferhat FAHRAN*

Yaklaşım / Mart 2022 / Sayı: 351

“İnsanları Mutlu Etmeden Çoğaltmak, Yeni Talihsizlerin Türemesi Demektir .” Voltaire

I- GİRİŞ

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 257. maddesinin 1. fıkrasında Maliye Bakanlığı’na tanınan yetkiye istinaden, Akaryakıt ve LPG piyasasında, rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile etkin bir mücadele yapılması amacıyla, 29.04.2021 tarih ve 7318 sayılı “Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile düzenlemeler yapılmıştır. Bu Kanun’un 2. maddesiyle, VUK’un mükerrer 257. maddesine 8. bent ve aynı Kanun’un 359. maddesine de (ç) fıkrası eklenmiştir.

VUK mükerrer 257/1. fıkra, 8. bentte, akaryakıt ve LPG piyasalarında faaliyette bulunan mükelleflerin, 31.05.2022 tarihine kadar, öteden beri faaliyetleri devam edenlerde, 100 milyon TL’yi geçmemek üzere, bir önceki hesap dönemine ait brüt satışların % 1’ine kadar teminat istemeye ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır.

Maliye Bakanlığı Kanunla tanınan bu yetkiye istinaden, 02.09.2021 tarih ve 31586 sayılı Resmi Gazete’de 531 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ni yayımlamıştır.

Kanun metninde, akaryakıt ve LPG piyasalarına bağlı olarak, akaryakıt sektöründeki vergi kayıp ve kaçağını ve vergi tahsilatını güvence altına almak amacıyla, bir önceki yılın brüt satışlarının, 100milyon TL’yi aşmamak üzere, brüt satışların %1’i oranında, teminat alınması konusunda Maliye bakanlığı yetkili kılınmıştır.

Hazine ve Maliye Bakanlığı da, bu yetkiye dayanarak çıkardığı VUK 531 Seri No.lu Gelir Vergisi Tebliği’nde brüt satışların ne anlama geldiğini açıklamıştır. Buna göre, brüt satışlar; TDMHP’ı ve MSUGT’ine göre düzenlenen gelir tablosundaki Brüt Satışlardır.

Yazımızın konusu; Kanun metninde söz konusu piyasalara bağlı olarak, teminat tutarının belirlenmesinde, BRÜT SATIŞLAR ifadesi kullanılırken, Tebliğ’de TDMHP’ı ve MSUGT’ye göre düzenlenen gelir tablosundaki tüm brüt satışların olduğunun belirtilmesi, mükelleflerin ayni vergi süjesi içinde çeşitli faaliyetlerde bulunması durumunda, Kanunun Lafzı ve amacı ile ilgisi olmayan faaliyetlere ilişkin brüt satışların da teminat tutarının tespitinde dikkate alınmasının Kanun’a ve hukuka uygunluğu konusundaki değerlendirmelerimizi içermektedir.

II- DEĞERLENDİRMELERİMİZ VE GÖRÜŞLERİMİZ

A- KANUN’UN GEREKÇESİ VE METNİ

7318 sayılı Kanun’un 2. maddesiyle, VUK’un mükerrer 257. maddesine eklenen 8. bent ile ilgili olarak, 2. maddenin gerekçesi aynen şöyledir“Maddeyle, 213 sayılı Kanun’un mükerrer 257. maddesinin birinci fıkrasına (8) numaralı bent eklenerek, Hazine ve Maliye Bakanlığına, doğacak vergilerin tahsil güvenliğini sağlamak amacıyla, 5015 sayılı Kanun ve 5307 sayılı Kanun kapsamında lisansa tabi faaliyetlerde bulunanlar ile bandrol, pul, barkod, hologram, kupür, damga, sembol gibi özel etiket ve işaretleri kullanma zorunluluğu getirilen ürünleri imal veya ithal edenlerden 6183 sayılı Kanun’un 10. maddesinde yer alan menkul mallar hariç olmak üzere, anılan maddeye göre teminat alma ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleme konusunda yetki verilmektedir.”

Bu amaca dayanarak, gerek VUK’un mükerrer 257. maddesine eklenen 8. bendi, gerekse, 359. maddesine eklenen (ç) fıkrası, Kanun’un gerekçesinde belirlenen vergilerin tahsil güvenliğini sağlamak için ihdas edilmiştir. Birincisi vergilerin tahsil güvenliği için Teminat alma yetkisini ihdas ederken, ikincisi de, Ceza Kanunu ilgilendiren Cezai müeyyideleri düz…

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı