Çalışan eşlerden ikisi de aile yardım ödeneği alabilir mi?

Soru: Bir belediye şirketinde işçi olarak çalışıyorum. Eşim de belediyede işçi olarak çalışıyor. Toplu iş sözleşmeme göre aynı şirkette çalışan eşlerden birine aile yardımı ödenir deniyor. Başka da bir düzenleme yok. Eşim ise belediyede çalıştığı için ben alırken eşim de ayrıca aile yardımı alabilir mi? 

Hasan HÜSEYİN

Cevap: İşçilerin aile yardımı ödenmesine esas ve usul ve esaslar, taraf oldukları toplu iş sözleşmesi veya bireysel iş sözleşmeleri ile belirleniyor. Nitekim çalıştığınız belediye şirketinde de de aile yardım ödeneğinin usul ve esasları toplu iş sözleşmesiyle düzenlenmiş. Ve şirkette çalışan eşlerden sadece birine aile yardım ödeneği verilmesi hüküm altına alınmış. Eşinizde çalıştığınız şirkette çalışmış olsaydı, aile yardım ödeneği ikinizden birine verilecek ve birinize verilmeyecekti. 

Eşinizin çalıştığı belediye ile sizin çalıştığınız belediye şirketi iki ayrı tüzel kişilik olduğundan ikisi aynı işyeri sayılmaz. Dolaysısıyla eşinizin aile yardım ödeneği alıp alamayacağını tespit etmek için, eşinizin taraf olduğu toplu iş sözleşmesine bakmak lazım. Eşinizin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinde veya bireysel iş sözleşmesinde aksine bir hüküm yoksa yani; belediyede veya başka bir işyerinde çalışmasından dolayı aile yardım ödeneği alan eşi olana, aile yardım ödeneği ödenmeyeceğine dair bir hüküm yoksa eşiniz de aile yardımı ödeneği alabilir.

Prim 3600 güne tamamlanacak 58 yaş da dolduracak

Soru: Eşimin Sigorta başlangıç tarihi Temmuz 1999 ayı olup 250 gün prim ödemesi var. Bu arada iki çocuk var. Emekli olabilir mi?

Eren ÇİMEN

Cevap: Eşiniz yaş haddinde emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi.  Doğumları sigorta başlangıcından sonraysa, doğumları arasında iki yıllık süre varsa ve doğum sonrasındaki iki yıllık sürelerde prim ödemesi yoksa iki doğumunu borçlanarak toplam 1440 gün kazanabilir. Eşinizin doğum tarihini bildirmemişsiniz. Doğum borçlanmasından sonra sigortalı bir işte çalışarak 1910 gün daha prim ödeyerek primini 3600 güne tamamlayacağı tarihte 58 yaşını da doldurursa emekli olabilir. Dolduramazsa 58 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir.

Geriye dönük borçlanma olur mu?

Soru: 1965 doğumluyum. SSK başlangıcım 1984’de olup 3222 gün prim ödemem var. Bir yılda geriye dönük olarak Bağ-Kura borçlanma olur mu? Ne zaman emekli olabilirim?

ŞENOL

Cevap: Geriye dönük borçlanma yapılarak prim eksiği tamamlanamıyor. Hangi sürelerin borçlanılabileceği yasada tek tek sayılmış. Örneğinin; askerlik süresi, yurtdışı çalışma süresi vb. gibi. Askerlik sürenizi borçlanabilirsiniz.  Yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 378 gün daha prim ödeyerek(veya askerliğinizi 378 gününü borçlanarak) prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 2025’de 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Başlangıçtan sonraki askerlik borçlanması yaşı düşürür mü?

Soru: 1 Nisan 1974 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1992 yılı 15 ay askerlik yaptım. Askerliğimi borçlansam emeklilik tarihimi öne çeker mi?

Osman OLUK

Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden önce yapılan askerlik süresinin borçlanılması halinde, sigorta başlangıç tarihi borçlanma gün sayısı kadar geri giderek sigorta başlangıç tarihi ve askerlik süresine göre emeklilik yaşını düşürebiliyor. Sorunuzdan askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınız anlaşılıyor. Dolayısıyla askerlik borçlanması sadece prim ödeme gün sayınızı artırır. Emekli olma şartlarınızı değiştirmez. Sonuç olarak askerlik borçlanması emekli olacağınız yaşı düşürmez.

Son 1260 gün primi SSK’ya ödemelisiniz

Soru: 1976 doğumluyum.  1 Şubat 1992 de işe girdim 70 gün SSK primim var. 3700 gün de Bağ-Kur pirimim var. Ne zaman emekli olabilirim? SSK ya ne kadar prim ödemek gerekir?

Fatih İNCE

Cevap: SSK’da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz.  Ancak bu şartlara tabi olmak için prim ödemenizin son 1260 gününü sigortalı bir işte çalışarak SSK’ya ödemeniz gerekiyor. Prim eksiğinizin son 1260 gününü sigortalı bir işte çalışarak SSK’ya ödemek şartıyla 1830 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5600 güne tamamlamanız halinde, 2029’da  53 yaşınızı dolduracağınız tarihte SSK’dan emekli olabilirsiniz.



Posta Gazetesi – 05.03.2021